Događanja

10 nepoznatih lica glazbe

Svi mi imamo svoje omiljene izvođače, playliste i kanale kojima se redovito vraćamo. Jedini problem je u tome što je veći dio te glazbe ionako znamo već napamet.


Dobro, to i nije neki pravi problem, ali je činjenica koja implicira da samo rijetko dajemo šanse novim izvođačima. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog toga što samo vrlo rijetko pronađu svoj put do tih utabanih obrazaca osobne kulture slušanja.

Pa ipak, s vremena na vrijeme se zna dogoditi čudo i tad iz tog sustava poznatog iskoči neko novo ime koje nas oduševi. Lista koju vam donosimo u nastavku zapravo je puna takvih imena (ali i glazbenih žanrova za koje dosad možda niste znali, a sjajni su).

I možda samo još jedna mala napomena prije no što krenete. To što ni jedan od glazbenika koje vam predstavljamo ne dolazi iz Amerike nikako ne znači da diskriminiramo, naprotiv. Samo vam želimo predstaviti širinu glazbenog svijeta koja postoji izvan omniprezentnog konteksta američke glazbe.

1. Yuna

Yuna je malazijska kantautorica koja se odlikuje vedrim toplim glasom. Njezina će vam glazba zasigurno dovesti malo sunca u tmuran dan poput ovog.

2. MØ

nam je nešto bliža, barem što se geografske udaljenosti tiče. Radi se o još jednoj kantautorici, ovaj put iz Danske.

3. BIGBANG

Spomenuta grupa jedna je od vodećih predstavnika K-popa. Ako slučajno dosad još niste čuli za ovaj pojam, ne brinite. Rijetki jesu. Riječ je o žanru tipično za Južnu Koreju po čemu je i dobio ime.

4. Yelle

Yelle je francuski elektropop band. Naziv benda je zapravo feminizirani akronim izveden iz You Enjoy Life i ne, ne morate razumijeti francuski kako biste prepoznali životno veselje zbijeno u njihovoj glazbi.

5. Tarkan

Ovaj je turski pjevač u svojoj domovini prilično velika pop zvijezda. Zadnji je album, doduše, izdao pred pet godina, ali to samo znači da vam ostaje više vremena da preslušate albume koje je dosad izdao. Ono što je dosad napravio nije samo vrhunski producirano, nego ćete uz njegovu glazbu sigurno i zaplesati, barem u tajnosti.

6. Justice

Ovo je još jedan francuski bend. Glazba kojom se Justice bavi spada u područje elektroničke glazbe (oni upućeniji u ovaj glazbeni diskurs otišlli bi čak toliko daleko i rekli da se radi o disko rock elektonici). Njihova je muzika toliko nabrijana da će se uklopiti u bilo čiji set za vježbanje pa im svakako dajte priliku barem kad se znojite.

7. Yemi Alade

Janelle Monae, poznatija kao Yemi Alade, nigerijska je pop zvijezda koja publiku osvaja svojom osebujnošću (oni zločestiji bi rekli da je pomalo čudna), a njezin groovy sound je nešto što dosad zasigurni niste prije čuli.

8. Rodrigo y Gabriela

Rodrigo i Gabriela su nevjerojatno talentirani meksički glazbenici. Sviraju akustične gitare, njihovi su nastupi većim dijelom instrumentalni, a ne toliko davno su s Beyonce svirali za američkog predsjednika Baracka Obamu.

9. Khaled

Došli smo do Alžirca koji se njeguje glazbeni izričaj koji je u nas zasigurno relativno nepoznat. Khaled se priklonio tradicionalnom alžirskom žanru koji se zove raï, a umjetnici koji se bave njime kombiniraju alžirski folk s francuskim, španjolskim, afričkim i arapskim glazbenim utjecajima. Nešto slično onome što je Shakira napravila u pjesmi Waka Waka samo mnogo bolje. Mnogo, ozbiljno.

10. The Wanton Bishops

Upravo pričamo o libanonskom rock bendu koji pred sobom sigurno ima blistavu karijeru usporedivu s bilo kojim velikim američkim bendom. Stvarno, garantiram vam da je njihov internacionalni uspjeh samo pitanje vremena.

Više pročitajte na telegram.hr


Tekst: telegram.hr
Foto: now.mmedia.me
Video: youtube

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close