Vijesti

10 nepoznatih činjenica o Jack Daniel’su

Dobro, Cola je sigurno poznatija, ali od ‘pića za odrasle’ teško je pronaći nešto slavnije od viskija nazvanog po brkatom gospodinu Danielu! U većini kafića po narudžbi ćete dobiti Jack iz boce ‘No 7.’ Zanimljivo je da do dana današnjeg nitko nije točno razjasnio što taj broj znači


Stoljeće i pol uveseljava ljude diljem svijeta, slavni Frank Sinatra pio ga je u hektolitrima, a Keith Richards i Slash već su mali milijun puta fotografirani kraj boce ovog čarobnog napitka. Donosimo vam deset stvari koje će vam otkriti povijest najslavnijeg svjetskog viskija!

1. Jack Daniel’s je najstarija destilerija u SAD–u

Dobro, ima vjerojatno i nekih starijih koje su proizvodile rum prije nego je viski postao popularan, ali za prvu registriranu destileriju zaslužan je gospodin Jack Daniel točno prije 150 godina (1866.) po kojem je viski dobio i ime.

2. Najbolje je prodavano američko piće

Prije dvije godine, Jack Daniel’s zaradio je gotovo 3 milijarde dolara na prodaji viskija. Ako uzmemo činjenicu da prosječna boca košta dvadesetak dolara, ispada kako je prodano ni manje ni više nego impresivnih 150 milijuna boca!

3. Napravljen je u okrugu gdje ‘nema alkohola’

Da, fascinantna je činjenica kako ovaj viski ne možete kupiti tamo gdje je proizveden, jer je i nakon ukidanja prohibicije ovaj okrug ostao jedan od onih koji su prohibiciju zadržali. Iako možete uzeti turu destilerijom, ne možete tamo kupiti i viski…

4. Ili ipak možete…

Nudi vam se da kupite bocu za uspomenu, znači ne viski, već bocu (starinskog izgleda) koja je napunjena naravno, Jackiejem.

5. Postoji više vrsta Jackieja

Uz standardni i svima nam dobro poznati, postoje i oni s okusom cimeta i meda, a ovaj drugi se u zadnje vrijeme često može naručiti u našim kafićima ili kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama.

6. Legendarni Frank Sinatra obožavao je ovaj viski

Dean Martin
nekad je pjevao ‘I love Vegas like Sinatra loves Jack Daniel’s’. I da, stari Frank je zbilja toliko volio ovaj viski da je na kraju pokopan s jednom bocom Jacka, Zippo upaljačem i cigaretama Camel.

7. No, ni drugi ga nisu pili ništa manje…

U njemu ne uživaju samo Keith Richards i Slash, nego je jako uživao i prije par mjeseci preminuli vođa Motorheada, Lemmy, koji je navodno pio bocu Jackieja dnevno zadnjih 30 godina.

8. Nitko ne zna što znači broj sedam

U većini kafića po narudžbi ćete dobiti Jack iz boce ‘No 7.’ Zanimljivo je da do dana današnjeg nitko nije točno razjasnio što taj broj znači, ali postoje mnoge zanimljive teorije, od kojih jedna govori kako se radi o sedam ljubavnica vječitog neženje Daniela…

9. Pravo ime osnivača nije Jack Daniel

Čovjek se pravim imenom zvao Jasper Newton Daniel, ali nemojte to pokušati naručiti kad ste vani, jer ćete dobiti začuđeni pogled konobara.

10. Kad je otvorio destileriju, Jack je bio tinejdžer

Neki tvrde da ju je otvorio već sa 16 godina, no vjerojatnije je kako je ipak bio nešto stariji. U svakom slučaju, biznis je počeo vrlo mlad, tako da, ako ima mlađih koji ovo čitaju, neka ovo bude putokaz da za dobar biznis nikad nije rano…

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: wall.alphacoders

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close