LifestyleIzdvojeno

10 najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj od samo tri slova

Baš zbog njihove dužne (odnosno kratkoće) kratka imena mogu biti jako efektna. Znaju to i roditelji koji za svoje mališane vrlo često biraju upravo takva – kratka, slatka i efektna imena.


Nedavno je Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo kojih su 50 imena u prošloj godini roditelji u Hrvatskoj najčešće davali svojim dječacima i djevojčicama, a zadovoljna.hr je s popisa najpopularnijih izdvojila deset imena za djevojčice od samo tri slova.

Jedno od tih kratkih imena, Mia, zauzelo je prvo ime na popisu najčešćih u 2020. godini i dobila ga je 531 djevojčica.

Svih deset popularnih imena za djevojčice od samo tri slova i njihova značenja pročitajte u nastavku. U zagradi je broj djevojčica koje su ga dobile u prošloj godini.

1. Mia (531)

Iako postoji tumačenje prema kojem je ime Mia jedan od skraćenih oblika imena Maria, odnosno Marija i tako simoblizira čistu ljubav, postoje i druga tumačenja. U romanskim jezicima Mia znači ‘moja’, dok ne grčkom znači ‘moja’ i ‘samo jedna’.

2. Ema (376)

Ime Ema izvedeno je od germanske riječi ermen koja znači ‘cijeli’, ‘univerzalan’ ili ‘sveobuhvatan’.

3. Ana (294)

Ime Ana dolazi od starohebrejskog imena Hannah, koje znači ‘milost’. Postoji mnogo izvedenica ovog imena, a samo po sebi jedno je od najpopularnijih imena na svijetu.

4. Eva (269)

Najstarijim pisanim izvorom za ime Eva smatra se Biblija. Samo ime ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i znači ‘životni dar’ i ‘majka svih živih’.

5. Iva (258)

Postoji više tumačenja imena Iva. Prema jednom radi se o imenu nastalom od biljke, odnosno vrbe ive. U Skandinaviji to ime znači ‘zaštita’. Tu je i opcija prema kojoj je ime Iva skraćeni oblik imena Ivana, koje ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yochanan, koje znači ‘Jahve je milostiv’.

Osim što su jednostavna i efektna, kratka imena lako se izgovaraju i pišu i to su samo neke od njihovih prednosti.

6. Lea (192)

U doslovnom prijevodu s latinskog jezika (leo – lav), ime Lea znači lavica, dok se u prenesenom značenju odnosi, između ostalog, na osobe koje su hrabre i neustrašive, borbene, uporne, one s lavljim srcem.

Više na zadovoljna.hr.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close