Žene u Europskoj uniji od 4. studenog rade besplatno do kraja godine

Lana Matica

Razlika u prosječnim plaćama muškaraca i žena u Europskoj uniji znači da od 4. studenoga do kraja godine žene širom Unije rade besplatno, upozorila je Europska komisija.


Tzv. dan ravnopravnosti u plaćama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Širom Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podacima.

Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

Prije 60 godina načelo ravnopravnosti plaća upisano je u europske ugovore i još uvijek žene širom Europe ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima, napisali su u priopćenju povjerenici Europske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans.

Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo, dodali su.

Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plaća u prvih sto dana svoga mandata.

To zajedno s novim pravilima EU-a koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo bi “odgovoriti na korijene uzorka jaza u plaćama po spolu”, navelo je troje povjerenika.

Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena no tri je njezina kandidata odbio Europski parlament. Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: HINA | Foto: Unsplash

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u