AutomotoVijestiZdravlje

Kako pravilno koristiti klima uređaj u automobilu?

Tijekom vrućih, sparnih dana klima u automobilu je spas, no treba biti oprezan. Izuzetno je važno paziti da temperatura hlađenja nije preniska, u odnosu na temperaturu vani, jer možete dobiti upalu grla i sinusa, prehladiti se, piše 24sata


Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stupnjeva. Osim toga, nije dobro izlagati tijelo ekstremnim temperaturnim razlikama, posebno to ne smiju ljudi sa slabijim srcem.

Automobil treba rashlađivati postupno, najbolje je otvoriti prozore tijekom prvih nekoliko minuta vožnje pa tada polako snižavati temperaturu na klima uređaju. Također, vozite li se po gradu, razmislite isplati li vam se paliti klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo i otvoriti prozore tijekom vožnje.

Još jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvaćaju ozbiljno, je – redovito čišćenje klime. Preporuka je svake dvije godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro napraviti prije svakog ljeta. Naime, u klimi se mogu razmnožiti razne bakterije, gljivice i plijesan, a ako nije očišćena, one mogu završiti u dišnom sustavu, izazvati alergije, iritaciju očiju, suhi kašalj… ali i ozbiljne zdravstvene probleme.

Pazite i da je plina u klima uređaju dovoljno, i to će vam provjeriti serviser.

Stručnjaci kažu kako je dobro koristiti recirkulaciju zraka u vozilu što češće. Na taj način klima uređaj hladi zrak koji je već rashlađen, a ne vruć koji ulazi u vozilo. Na taj način klima uređaj se manje troši i dulje traje.

Ali, kod recirkulacije zraka treba biti izuzetno pažljiv i na umu treba imati to da putnici troše kisik i zato je važno periodično pustiti vanjski zrak u automobil, u protivnom nedostatak kisika može imati ozbiljne posljedice, recimo, da vozač padne u nesvijest i izgubi nadzor nad vozilom. Recirkulacija zraka neka ne traje dulje od deset minuta odjednom.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close