Hrabri mladići iz Senja hvataju najjače udare bure: Ona je naša sugrađanka, s njom se rađamo, živimo i umiremo!

LIKACLUB

Jeste li čuli za pojam Storm Chaser i znate li za legendarnu senjsku buru? Sedmero hrabrih momaka iz Senja spojilo je te dvije ljubavi i tako od 2013. godine s djelovanjem počinje Storm Chasing Team Senj. S ekipom koju čine Dinko Brozičević, Lucijan Španić, Nino Salkić, Karlo Uković, Mario Devčić, Marko Fero i Toni Popović popričali smo kako bismo dobili odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja te saznali sve o aktivnostima, hrabrim pothvatima te Senju kao gradu bure.


Kako je sve počelo i kada se okupio prvi tim?

Storm Chasing Team Senj neslužbeno se okuplja od 2013. godine kao “točka na i” lovaca na oluje koji djeluju na obalnom području Republike Hrvatske. Okupili smo se kao zaljubljenici u vremenske prilike i neprilike, prvenstveno zbog fotografiranja munja, a kasnije ta ljubav prerasta u lov na sve ostale vremenske nepogode, a najviše onu po čemu je grad Senj poznat, a to je naša „senjska bura“.
Zbog efikasnijeg rada i zalaganja za promociju grada Senja i senjske bure 2019. godine odlučili smo i formalizirati naš tim te osnivamo udrugu „Storm Chasing Team Senj“.

Što je točno Senjska bura i po čemu se razlikuje od svih ostalih vrsta elementarnih (ne)pogoda?

Senjska bura definitivno je zaštitni znak grada Senja. Ona je naš privatni vjetar, naša sugrađanka, s njom se rađamo, živimo i umiremo. Od ostalih elementarnih nepogoda razlikuje se po svojoj nepredvidivoj naravi, ona je žestok i zimi hladan vjetar, a u ljetna vremena suh i topao vjetar koji ima „fenski efekt“ u narodu poznatiji i kao „sušac“.

Što znači biti stormchaser i što treba zadovoljiti osoba koja bi htjela postati dio vašeg tima? Opišite nam jedan “izlet” od priprema do realizacije.

Stormchaser se ne postaje, stormchaser se rađa. Nema posebnog treninga da se postane stormchaserom, bitno je poznavati vrijeme i vremenske prilike, paziti na svoju sigurnost i sigurnost ekipe, poštivati prirodu, voljeti fotografiju i biti spreman u svako doba dana i noći izaći i zabilježiti vremensku priliku koja je aktualna toga dana/noći.

Prije izlaska pratimo vremensku prognozu, radare i ostale aplikacije i modele koji predviđaju ili u realnom vremenu prikazuju vanjske vremenske prilike. Dogovor o lokaciji sastajanja dogovaramo putem grupe koju imamo na jednoj od društvenih mreža, a od informacije da je nevrijeme blizu do izlaska iz kuća nekad zna proći i manje od 5 minuta (sve ovisi o čemu se radi). Nekad se znalo dogoditi da u jednoj noći znamo i po nekoliko puta izaći i vratiti se kući bez uspjeha. Nakon izlaska na teren utvrđujemo smjer dolaska ciklone ili nevremena te na temelju toga određujemo lokacije snimanja i mjerenja. Po završetu chase-a sortiramo materijale te ih objavljujemo na našoj službenoj Facebook stranici.

Koja je najopasnija situacija u kojoj ste se zatekli? Jeste li ikada morali spašavati nekog od članova tima?

Definitivno najopasnija situacija koju svi pamtimo bila je 17.2.2016. godine kada je prilikom mjerenja bure na tvrđavi Nehaj našeg kolegu Dinka udar vjetra od preko 200 km/h podigao s tla i odgurao nekoliko metara dalje, na sreću brzom intervencijom članova sklonjen je u zavjetrinu te je taj incident prošao bez ozljeda, a od toga događaja sigurnost nam je uvijek na prvom mjestu te za vrijeme mjerenja orkanskih udara bure koristimo sigurnosne pojaseve i konope.

S vremenom vaše su avanture postale sve ozbiljnije i opasnije, a ne fali ni medijske pažnje. Što je sljedeće i kakvi su planovi?

Trenutno radimo na promociji i brendiranju senjske bure u suradnji sa gradskim institucijama. U međuvremenu kupujemo i unapređujemo opremu za mjerenje bure koja će nam uvelike pomoći u našem daljnjem radu. Planova za budućnost ima puno, ali malim koracima idemo naprijed, još će se čuti za nas.

Po čemu je Senj poseban i igra li Nehaj igra važnu ulogu u aktivnosti senjskih stormchasera?

Senj, osim što je jedan od najstarijih gradova na Jadranu i što je poznat po buri, njegova prepoznatljivost i identitet je legendarna i nikada osvojena Tvrđava „Nehaj“ – simbol grada Senja. Tvrđava Nehaj igra veliku ulogu u aktivnosti Strom Chasing Teama Senj zbog svog položaja na uzvišenju iznad grada na kojem su udari vjetra najsnažniji.

Kako se pije piće na buri?

Ideja o snimanju videa „Caffe bar Bura“ proizašla je kao zahvala svim našim vjernim pratiteljima na društvenim mrežama, ali i kao humoristični prikaz bure u kojem članovi tima pokazuju kako je živjeti s tim silovitim vjetrom. Piti piće na buri nije lako, što se može vidjeti na video zapisu kojeg smo objavili na našoj Facebook stranici. Ali uz malo volje i humora sve je moguće!

Je li bura veliki potencijal za Senj i u turističkom smislu?

Smatramo da je bura uz Kulu Nehaj budući brend grada, a osim što bi proširila turističku ponudu, može se koristiti i u zdravstvene svrhe kao prirodni lijek za astmu i dišne puteve.

Je li istina da u Senju nema gripe?

Ne bismo rekli da u Senju nema gripe, ali je nema ni približno kao u ostatku Hrvatske. Zbog bure u Senju je zrak čišći, bolje se diše, a možemo se i pohvaliti da je zbog bure Senj uz Hvar jedan od najsunčanijih gradova na Jadranu.

Zbog vremenskih uvjeta u Senju je i arhitektura drugačija. Objasnite nam to.

Čim zavirite u staru gradsku jezgru primijetit ćete uske ulice te male prozore okrenute suprotno vjetru s duplim krilima od kojih se jedna otvaraju na van, a druga na unutra. Krovovi su položeniji, a u nekim ulicama postoje i rukohvati za koje se ljudi mogu uhvatiti prilikom kretanja.

Kako turisti reagiraju kada prvi put osjete buru? Koji su savjeti za one koji ju žele iskusiti, kad da dođu u Senj?

Svi koji prvi puta iskuse pravu buru ostaju oduševljeni njenom snagom i posebnošću. Takav vjetar se malo gdje može iskusiti, a mnogi od turista se zbog bure i vraćaju u grad pod Nehajem. Zbog bure su u Senj dolazili gosti iz cijelog svijeta, tako je filmska ekipa zbog bure potegnula čak i iz Japana, oduševljena vjetrom kojeg u Japanu ne mogu iskusiti odlučili su snimiti dokumentarac.

Zadnji dokumentarac u suradnji sa Storm Chasing Team-om Senj je snimila ekipa iz Austrije koji će premijerno biti prikazan u travnju povodom obilježavanja dana grada. O buri su pisane pjesme, pričane priče, a zasigurno će se o njoj i u budućnosti pričati i pisati.

Anegdota: Prije izlaska na grmljavinsko nevrijeme obavezno oprati kosu šampnonom od koprive „Neće grom u koprive!“

Slogan SCT Senj : Opet puše bura…

Donosi The Plitvice Times.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor / Foto: The Plitvice Times

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u