Poljoprivreda

“ZONVARKEN” Revolucionarni koncept iz Nizozemske kombinira zahtjeve životinja, uzgajivača, okoliša i ljudi

Iz Nizozemske dolazi novi koncept uzgajanja svinja, Zonvarken, što u slobodnom prijevodu znači sunčana svinja. Riječ je zapravo o zadruzi koja ovakav način držanja naziva revolucionarnim, a cilj mu je da kombinira zahtjeve životinja, uzgajivača, okoliša i ljudi, javlja Agroklub.


Objekt i vanjski prostor su uzgajivači prilagodili prirodnim instinktima svinja koje mogu slobodno boraviti na otvorenom. Kažu da im žele osigurati maksimalnu dobrobit, a pritom imati minimalne emisije CO2, amonijaka, čestica i mirisa te dobar prihod.

Ističu da takav uzgoj osigurava opskrbljivanje visokokvalitetnim mesnim proizvodima.

Zadruga okuplja uzgajivače koji su prije pet godina odlučili stvoriti nešto novo, jer je konvencionalni uzgoj svinja bio pod sve većom kritikom. Koncept je u startu trebao ispuniti četiri uvjeta: da osigurava dobrobit životinja, da uzgajivačima donosi sigurne prihode, da je prihvatljiv za zajednicu te da je ekološki i klimatski prilagođen novim standardima. U ekološkom pogledu to znači da je održiv, CO2 neutralan i s najnižim mogućim emisijama amonijaka, fine prašine i mirisa.

Na farmi u De Heurneu u pokrajini Gelderland, na granici s Njemačkom, nalaze se dva manja objekta koji imaju do dvanaest obora. U svakom objektu se može držati do 25 krmače i do 300 priplodnih ili tovnih svinja. Obori su kombinirani za uzgoj, prasenje i tov, a svaki ima dio ispusta i stalni pristup livadi.

Krmače se neposredno pred prasenje useljavaju u jedan od kombiniranih obora. Nema premještanja prasadi do odvajanja za prodaju ili klanje. Time je stres kod životinja sveden na minimum, kao i gubitak na težini kod prasadi nakon odbijanja od krmača.

Posebna stavka u ovakvom uzgoju je hranidba. Stočna hrana s 65 posto ima najveći udio CO2 u otisku svinjskog mesa. Zbog toga ima središnju ulogu u ovom konceptu. Rađeno je na potpunoj eliminaciji konvencionalnih žitarica i soje kao izvora proteina.

Prednost je dana otpadu iz prehrambene industrije kao što su mekinje, ostaci starog kruha i drugo. Upotrebom ovakve hrane CO2 otisak se smanjuje za čak 60 posto.

Kako izgleda njihov uzgoj, pogledajte u videu:

 

Izvor: Agroklub | Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close