VijestiTurizam

Znate li gdje završavaju kovanice iz Fontane Di Trevi?

Ako ste ikad posjetili Vječni Grad morali ste proći i na trenutak zastati kod vjerojatno najpoznatije, Fontane di Trevi. Vidjeli ste tamo more turista, od kojih veliki broj baca kovanice eura u fontanu, za sreću i povratak u Rim. Ovo je priča o svim tim silnim kovanicama, i njihovoj sudbini.Grad sagrađen na sedam brežuljaka kojeg su osnovali braća Romul i Rem slobodno možemo nazvati i gradom fontani. Naime, Rim ukupno ima preko dvije tisuće fontana, više od bilo kojeg drugog grada na svijetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrijednim povijesnim spomenicima. Neke od njih su ‘Fontana četiri rijeke’ koju je izgradio Bernini (kao uostalom i pola Rima) i ‘Tritonova fontana’, ali nijedna nije slavna i svjetski poznata poput Fontane di Trevi.

Arhitekt Nicola Salvi zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762. godine, 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje! Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i vjerojatno najpoznatijih na zemaljskoj kugli. Poslužila je i kao mjesto mnogih reklama i filmova, a upravo je jedan film ‘pojačao’ i naglasio tradiciju bacanja novca u nju.

Nakon filma ‘Tri novčića u fontani’ snimljenog 1954., građani i turisti počeli su bacati kovanice u fontanu, vjerujući kako će im to donijeti sreću, no bacanje sitnišau fontanu počelo je još i mnogo ranije. Napomenuli bi kako je ipak briljantni Fellinijev film ‘Dolce Vita’ mnogo zaslužniji za kasnije promoviranje fontane, jer je teško zaboraviti ulazak Anite Ekberg u najpoznatiju rimsku fontanu.

Ipak, i prije prvog spomenutog filma, ali i Fellinijevog remek djela, vjerovalo se da ako popijete čašu vode iz fontane to donosi sreću i kako ćete ponovno posjetitiRim. Vremenom se ova legenda promijenila, pa se danas vjeruje kako sreću i povratak donosi bacanje kovanice desnom rukom preko lijevog ramena, dok leđima stojite okrenuti fontani.

S obzirom na količinu turista koji svakodnevno ovdje prođu i ubace nešto, sigurno vas interesira koliko novaca fontana ‘zaradi’, kao i to, kome on pripada. Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju djelatnici Caritasa te ga koriste za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima, kako u Italiji, tako i u preko 200 različitih zemalja.

Caritas je prije nekoliko godina otvorio i low – cost supermarket u talijanskoj prijestolnici, za siromašne građane, tako da zapravo svakim bacanjem eura, činite usput i dobro djelo za one koji nemaju. Prosječno, dnevno se iz fontane izvuče oko 3 tisuće eura, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese preko milijun eura. Tako da, ako i vi dođete ovdje, slobodno date svoj doprinos, jer nećete samo pomoći siromašnima, već se i kad – tad vratiti u jedan od najljepših gradova na svijetu.

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close