Događanja

Znate li koja pjesma najviše podiže naše raspoloženje?

Hit koji je nastao prije 37 godina našao se na prvom mjestu znanstvenikove liste.


Pjesma Don’t Stop Me Now grupe Queen prva je na listi pjesama koje podižu raspoloženje, pokazalo je novo istraživanje nizozemskog kognitivnog neuroznanstvenika dr. Jacoba Jolija.

Znanstvenik tvrdi kako pjesma ima sve sastojke koji su potrebni da bi bila najbolja pjesma na svijetu, a svoj popis pjesama sastavio na osnovi tri kriterija, pozitivnih riječi, ritmu od 150 udaraca u minuti i nota u visokom tonalitetu. “Takva glazba podsvjesno pokreće valove energije”, komentirao je Jolij koji je za potrebe svog istraživanja čak razvio i matematičku formulu.

Točnije, njegovo istraživanje temelji se na analizi podataka koje je prikupila elektronička kompanija Alba, a koja je pitala dvije tisuće ljudi da otkriju svoje najdraže pjesme kojima si popravljaju raspoloženje u izboru od 50 hitova koji su obilježili posljednjih pet desetljeća.

Na drugom mjestu liste našla se pjesma Dancing Queen Abbe, na trećem The Good Vibrations od The Beach Boysa te na četvrtom Uptown Girl od Billyja Joela. Zanimljivo je i kako se hit Pharella Williamsa, pjesma Happy nije našla u top 10.


 

Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close