Vijesti

Znanstvenici otkrili kako „isključiti“ protein koji uzrokuje rak

Svake godine oko milijun ljudi širom svijeta umiru od raka koji je uzrokovan mutacijom tzv. RAS-gena. Oko 30% svih ljudskih karcinoma, uključujući 95% raka gušterače i 45% kolorektalnih karcinoma, potaknuti su mutacijom RAS-gena. RAS je zapravo obitelj gena koji kodiraju razvoj istoimenih proteina.


RAS-proteini u normalnim okolnostima promoviraju pravilan rast i razmnožavanje ćelija. Međutim, ukoliko RAS geni mutiraju, ti proteini počnu funkcionirati kao „neispravan prekidač“, koji je trajno „uključen“ i time uzrokuje nekontroliran rast i razmnožavanje ćelija.

 

Ova obitelj proteina poznata je još od 1970-ih godina, ali svaki pokušaj njihovog „gašenja“ dosad je bio bezuspješan. Postoji toliko istraživanja provedenih u tu svrhu, da su mnogi znanstvenici čak i odustali od pomisli da je takva misija moguća pa je obitelj RAS-proteina dobila neslavni nadimak „the undruggable protein“ (protein kojeg je nemoguće drogirati, vezati s drugim tvarima).

NCI (eng. National Cancer Institute) je 2013. godine pokrenuo „RAS-inicijativu“, koja je okupila vrhunske svjetske znanstvenike u potrazi za novim i efektivnim načinima da se pokuša razumjeti, i na efektivniji način napasti ovaj kobni protein.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu došli su do otkrića koje ima potencijal za obilježavanje nove ere u načinu borbe s ovom bolešću. Otkrili su da još jedan drugi protein, nazvan SHP2, ima sposobnost regulirati djelovanje RAS-proteina, po istom principu „prekidača“.

Michael Ohh, profesor Medicinskog fakulteta u Torontu i jedan od istraživača zaslužnog za navedeno otkriće, naglasio je važnost ovog koraka u borbi protiv raka: „Rezultati inhibitora su nevjerojatni. Bili smo šokirani. Ništa ranije nije imalo ovakav učinak.“

Tim znanstvenika u početku je testirao ovo otkriće na miševima s glioblastomom, najčešćim i najagresivnijim tipom moždanog raka, i uočeno je smanjenje tumora za zapanjujućih 80%.

 

„Osim što sam istraživač, ja sam i gastroenterolog i viđam mnogo pacijenata s rakom gušterače. Ovi pacijenti najčešće umru u roku jedne godine, čak i s kemoterapijom. Ovaj lijek ima potencijal da promijeni živote mojih pacijenata“, rekao je Yoshihito Kano, jedan od autora publikacije o dotičnom istraživanju.

Druga studija ovog tima bit će u suradnji s kirurgom sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, koja će imati za cilj istražiti utjecaj SHP2 inhibitora na miševima a ljudskim rakom gušterače. Ukoliko ispitivanja pokažu pozitivne rezultate, istraživači će ih iskoristiti za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.


 

Izvor: xn
Foto:  xn

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close