Vijesti

ZNAMENITI KOSINJAN Kako je Broz Žakan u glagoljskom prvotisku srednjovjekovnim kodiranjem ostavio trag o sebi

PRVI HRVATSKI TISKAR

Dr. sc. Ivan Mance, istraživač Kosinja i autor knjiga “Kosinj-izvorište hrvatske tiskane riječi” i “Kosinjska tiskara”, na web stranici kosinj.com donosi zanimljiva otkrića o prvom hrvatskom tiskaru.


Naime, u nedavno objavljenom Manceovom istraživanju i knjizi “Kosinjska tiskara”, nastalom iz doktorskog rada u području srednjovjekovne povijesti obranjenog na Sveučilištu u Zagrebu, utvrđeno je kako su svi slijepi otisci koji dolaze i koji se nalaze u našem Misalu po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483. rad Kosinjana Ambroza Kacitića od plemena Kolunića.

Ovaj vrhunski srednjovjekovni intelektualac, kako navodi Mance, bio je ispred svog vremena. Angažiran vjerojatno od Anža Frankapana Brinjskog za rad na tiskanju naše prve tiskane knjige, svojevrsnim srednjovjekovnim kodiranjem ostavio je trag o sebi, svojoj pripadnosti redu pavlina te vjerojatno o svom pavlinskom samostanu u Kosinju, piše Mance.

“Broz žakan sasvim je sigurno znao da je prvi tiskar, kao što je i znao da radi na prvoj tiskanoj knjizi. Upravo zato što nije smio u kolofonu javno, on svoj potpis i tragove kodira u slijepom tisku.

Nema drugog razloga za tako revolucionaran i jedinstveni poduhvat u kompletnoj hrvatskoj inkunabulistici kakav je napravio Broz žakan”, navodi Mance

Cijeli članak pročitajte na LINKU.

 

 

Foto: Ivan Mance / kosinj.com

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close