Vijesti

Ovo su značenja najčešćih muških i ženskih imena u Hrvatskoj

Najčešćih pet muških imena u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku temeljenim na popisu 2011. su Ivan, Josip, Stjepan, Marko i Tomislav. Kada je riječ o pripadnicama nježnijeg spola najviše je u Hrvatskoj Marija, a slijede Ane, Ivane, Katarine i Dragice. Otkrivamo koja su značenja ovih imena, na koja se odaziva najviše Hrvatica i Hrvata u Lijepoj našoj.


Značenja najčešćih pet ženskih imena u Hrvatskoj

Marija

Ovo je biblijsko ime, kojeg nosi više osoba u Svetom pismu, među kojima je najčasnija Isusova majka. Kršćani ju najčešće oslovljavaju s Blažena Djevica Marija. No unatoč raširenosti, koplja se lome kada je riječ o značenju ovoga imena.

Mi koristimo latiniziranu verziju Maria, a u izvornome hebrejskom bila je Mirjam. Mariolozi (stručnjaci grane bogoslovlja koja proučava život Blažene Djevice Marije i djela o njoj nap. a.) nude čak 60-ak tumačenja značenja imena. U aramejskom jeziku tumačenje kaže da ime dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema straoegipatskoj riječi mry(t) – ona koju bog ljubi.

Često korišteno tumačenje je da hebrejski Mirjam, potječe od hetitske riječi marya što znači ona koja je kao koplje.

Ana

Poput Marije, Ana je vrlo rašireno biblijsko ime u većini kršćanskih zemalja svijeta. Navedimo samo englesku verziju Ann ili njemačku Anne. S druge strane u Hrvatskoj je vrlo plodonosno i kada je riječ o nadimcima pa tako imamo – Anica, Anuška, Ane, Anći, Anća, Anćica, Anćika, Anek.

U izvornome hebrejskom pa zatim u grčkom jeziku Hannah znači milost, ljupkost. U Hrvatskoj živi preko 20 tisuća osoba koje se zovu Ana.

Ivana

Ime je također u različitim oblicima prisutno u mnogim zemljama. Dolazi od latinskog naziva Iohanna prema Iohannes (Ivan). Primjerice u Njemačkoj je današnja verzija ovog imena, različita samo u prvom slovu (Johanna). Značenje mu je Bog je milostiv.

Pročitajte više na srednja.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close