Vijesti

Zdravlje se može izmjeriti

Brojevi utječu na to kako se osjećamo, bilo da se radi o broju koji ujutro pročitate na vagi ili o znamenkama na vašem bankovnom računu.


Šalu na stranu, što se tiče našeg zdravlja, svi već znamo brojke koje pokazuju vrijednost kolesterola, krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, težine i drugih vrijednosti važnih za zdravlje.

No postoje i brojevi koji su manje poznati, a jednako važni za očuvanje zdravlja, kaže liječnica Elisabeth Bower, asistentica na Sveučilištu Oregon Health and Science. Evo tih pet, za dobro zdravlje, važnih brojeva:

1.) 5 je minimalan broj godina koliko biste trebali održavati stabilnu težin

Studija iz 2004. godine sugerira da žene koje održavaju konzistentnu težinu imaju jači imunološki sustav. Razlog i nije posve jasan, ali izgleda da fluktuacije u težini utječu na sposobnost tijela da proizvodi stanice koje se bore protiv infekcije, kaže autorica studije, profesorica Cornelia Ulrich.

2.) 82 je maksimalan broj centimetara u struku

Veći broj od ovoga i u riziku ste od obolijevanja od srčanih bolesti, a taj rizik kontinuirano raste sa širenjem u struku. Dodatna abdominalna mast može izazvati opasne hormonalne promjene koje dovode do visokog tlaka i kolesterola. Istraživanja pokazuju da je za žene ovaj limit takav bez obzira na to koliko su visoke.

3.) 48 je maksimalan broj sati koji smiju proći između dva vježbanja

Znanstvenici sa University of Missouri našli su da kada ste neaktivni više od 2 dana, kalorije koje normalno trošite vježbanjem talože se kao mast. Masne stanice kod laboratorijskih miševa povećavaju se 25 posto poslije 48 sati nevježbanja.

4.) 50 je minimalan broj kilograma koje bi trebali moći stisnuti jednom rukom

Ovo je ključni indikator mišićne snage i može biti znak koliko je vjerojatno da ćete razviti osteoporozu. Studije sugeriraju da ljudi snažnog stiska imaju gušće kosti i manji rizik za lomove kuka ili kičme. Da bi izmjerili snagu stiska, trebate imati spravu zvanu ručni dinamometar, ima je u nekim dvoranama za vježbanje.

5.) 60 do 80 je broj otkucaja srca koje bi trebali imati u mirovanju

Ekstremno fit sportaši mogu imati niži broj otkucaja, ali sve ispod 60 u minuti, osobito ako se javi i vrtoglavica, može ukazati na nepravilan rad srca ili poremećaj rada štitnjače. Puls iznad 100 je znak lošeg održavanja tjelesne kondicije. Izmjerite puls u mirovanju, ako ste izvan ovih okvira, recite to svom liječniku.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close