Novac

Zbog Vladinog paketa mjera uskoro stižu veće božićnice, darovi za djecu… Uvodi se i naknada za rad od kuće

VEĆE NEOPOREZIVE NAKNADE

Vladinim paketom antiinflacijskih mjera poslodavci su dobili mogućnost povećanja pojedinih neoporezivih naknada koje isplaćuju radnicima. Stoga se radnicima smiješe veće božićnice i darovi za djecu, a onima koji idu u mirovinu viša otpremnina. Ministarstvo financija nedavno je u uputilo u javno savjetovanje prijedlog izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, javlja tportal.


Granica za neoporezive prigodne nagrade se povećava s 3.000 na 5.000 kuna godišnje. Novčani iznos nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja diže se s 5.000 na 7.500 kuna godišnje.

Za dar djetetu do 15. godina starosti poslodavci će moći neoporezivo isplatiti do 1.000 kuna godišnje, a prag je do sada bio 600 kuna. Maksimalni iznos neoporezive novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika diže se sa s 5.000 na 6.000 kn godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije kune po kilometru na tri kune.

Budući umirovljenici mogu očekivati veće neto otpremnine budući da se neoporezivi dio otpremnina prilikom odlaska u mirovinu povećava s 8.000 na 10.000 kuna za svaku navršenu godinu staža.

Vlada je djelomično prihvatila prijedloge poslodavaca o povećanju neoporezivih isplata. Prihvatila je HUP-ov prijedlog o povećanje iznosa naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, s dvije na tri kune po kilometru, a brojne druge prijedloge prihvatio je, no u manjem iznosu od predloženog.

U nekoliko krugova porezne reforme broj i opseg neoporezivih isplata znatno se proširio što dobrostojećim poslodavcima omogućuje nagrađivanje djelatnika u znatno većim iznosima nego ranije. Poslodavcima je sada na raspolaganju 12 neporeznih naknada, šest neoporezivih potpora i sedam kategorija neoporezivih nagrada, dnevnica, dodataka i otpremnina koje se ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada.

 

 

Foto: Lika Club

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close