Novac

Zbog rasta cijena struje građanima Otočca dvostruko skuplje vodne usluge

Sve više komunalnih poduzeća u Hrvatskoj mora ugovarati nabavu električne energije po cijenama koje su višestruko veće od onih koje su plaćali dosad i o Vladinim će mjerama ovisiti koliki će dio tog poskupljenja morati preliti na poskupljenje vode.


Kako takvo poskupljenje električne energije utječe na konačne cijene vode za kućanstva i poduzetništvo, pokazuje primjer Otočca, gdje je tvrtka Komunalac i prije Vladinih mjera podigla cijene. Trošak električne energije Komunalcu je porastao više od četiri puta, a posljedica su dvostruko skuplje vodne usluga.

Tako je cijena vode za kućanstva i višestambene zgrade porasla sa sedam na 14, 57 kuna, dok je korisnicima poslovnih prostora voda s devet kuna poskupjela na 20 kuna po kubnom metru. Povećala se više nego dvostruko i cijena vode za socijalno ugrožene i to s 4,10 kuna na 8, 85 kuna.

Razlog za povećanje cijena i veće račune već u kolovozu je, pojašnjava za Novi list gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, povećanje cijene električne energije za više od 330 posto, ali napominje da su uz to poskupjeli i ostali energenti koji su neophodni za neometano pružanje vodoopskrbnih usluga.

Navodi on da je lož ulje skuplje za 71 posto, ali za 39 posto poskupjele su i vodovodne cijevi, vodovodni fazonski komadi i armatura za 65 posto, vodomjeri za 48 posto, a računovodstveni programi za 133 posto.

Više na Novi list.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close