Vijesti

Zbog ovih razloga posjetite stomatologa čim osjetite bol u zubu

Kada osjetimo bol u zubu ili reakciju prilikom konzumacije hrane i pića, odmah pomislimo da imamo karijes. Međutim, zub može boljeti iz drugih ‘težih’ razloga zbog kojih ne smijete odgađati odlazak stomatologu ili liječniku


1. Imate infekciju desni.

Razne bakterije mogu izazvati upalu zubnog mesa koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvore gnojni ‘džepići’ oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zaliječiti infekciju.

2. Patite od noćnog bruksizma.

To je naziv za nesvjesno škrgutanje, škripanje ili stiskanje zubima koje je često uzrokovano stresom. Ova pojava može izazvati oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprječava trošenje zubnih ploha.

3. Imate infekciju sinusa.

Tijekom sezone gripe ili pak sezone alergija može vas pogoditi infekcija sinusa. Korijen određenog zuba ponekad se može nalaziti u velikoj blizini sinusa pa pritisak na sinuse tj. bol u njima osjećamo i kao bol u zubima.

Umjesto stomatologa u tom slučaju liječit će vas vaš obiteljski liječnik uz pomoć lijekova za smanjivanje otečenosti nosne sluznice ili antibiotika ako je infekcija ozbiljnija. Zapamtite da je svaka bol u zubima jedan od znakova da morate kod stomatologa, a on će vas uputiti na daljnje pretrage kada shvati da nemate problem stomatološke prirode.

Više čitajte na zadovoljna.dnevnik.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close