VijestiTehnologija

Zbog curenja plina dio stare jezgre Raba i dalje zatvoren za građane

Dio stanovnika Raba evakuiran je jučer zbog opasnosti od plina. Radi se o eksplozivnoj kombinaciji plina propan-butan koji je u središtu grada Raba, kod hotela Arbiana, primijećen još u ponedjeljak.


“Izašli smo na teren jer su građani osjetili miris plina. Mjerili smo koncentraciju plina i zaključili da je riječ o opasnoj, eksplozivnoj koncentraciji. Odmah potom smo krenuli s evakuacijom dijela stanovništva, a policija je osigurala područje”, rekao je za Morski.hr zapovjednik DVD-a Rab Milivoj Ličina.

Na teren su izašli predstavnici Policijske postaje Rab i DVD- a Rab, te uz gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika koordinirali aktivnosti na smanjenju mogućih štetnih posljedica

Iz preventivnih je razloga zbog prisutnosti eksplozivnog plina ograničen boravak i kretanje ljudi oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga) u središtu grada Raba. Dio stanovnika evakuiran je još jučer, a veći dio danas, kad su vatrogasci utvrdili da promjene u količini opasnog plina nema.

‘Nažalost, koncentracija plina i jutros je nepromijenjena, pokazuju mjerenja koja provodimo. Radi se čišćenje zemljišta, zaliha nakupljenog plina kroz komunalnu infrastrukturu, to sve pratimo i sigurnosnim metodama možemo samo poboljšati da se taj plin što prije raščisti. Mjerimo cijelo vrijeme i to je to“, rekao je Ličina za Index.

Do stvaranja opasnog plinskog džepa došlo je zbog puknuća plinskog cjevovoda i kroz tu je rupu plin iscurio u zemlju. Naime, ispod ispod gradske jezgre Raba postoji jezero plina.

Vatrogasci su uspjeli smo ograničiti kretanje i sad čekaju da prirodi odradi svoje i da se ta koncentracija očisti. Zasad se ne zna koliko bi to moglo potrajati.

Nažalost ne jer ne znamo istečenu količinu koja je ušla u zemljanu površinu. Plin se otpušta iz zemlje, a mi to pokušavamo održati na nekom nivou gledajući sigurnost građana. Jako je opasno. Plin propan butan je dosta opasan i ima nisku granicu eksplozivnosti”, rekao je Ličina.

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close