Vijesti

Zašto se smijemo i osjećamo nelagodu kad nas netko škaklja?

Ljudska reakcija na škakljanje je naizgled besmislena i čudna – smijanje, bez da vam je išta smiješno, a istovremeno je tako nelagodno da ga želite zaustaviti što prije. Nema jedinstvenog objašnjenja zašto je to tako…


Društveno zbližavanje

Darwin je tvrdio da postoji veza između škakljanja i društvenog zbližavanja, jer ono nas uspijeva nasmijati tek u pod određenim uvjetima. Primjerice, dijete se neće početi smijati ako ga stranac krene škakljati bez prijašnjeg iskazivanja namjere i ocjene da se radi o čovjeku od povjerenja – škakljanje će u tom slučaju izazvati nelagodu i povlačenje.

U slučaju škakljanja, smijehom se reagira u najranijoj dobi – u prvim mjesecima života. Roditelji rado škakljaju dijete sve dok se ne počnu meškoljiti u nelagodi. Ovakvo zbližavanje događa se i među djecom koja su vršnjaci, ali i prijateljima u zrelijoj dobi pa se uzima u obzir da preduvjet za reakciju smijehom treba biti povjerenje.

Seksualni stimulans i – tortura

Golicanje u zrelijoj dobi čak može poslužiti i kao seksualni stimulans, na iznimno škakljivim erogenim zonama tijela, premda tada neće uzrokovati ni povlačenje niti smijeh

Psihijatar Donald Black navodi da škakljanje može imati i ulogu refleksa samoobrane. Škakljanju najpodložniji dijelovi tijela, argumentira, poput rebara ili vrata, vrlo su ranjivi u borbi, pa on tumači da djeca u “okršajima” putem škakljanja vršnjaka na neki način uče kako zaštititi svoja ranjiva mjesta, dok zapravo izvode prilično sigurnu aktivnost. On smatra i da se uzvik smijeha “ha-ha” razvio iz stenjanja u grubljoj ljudskoj igri, a to zaključuje temeljem sličnih međusobnih kontakata čimpanzi i orangutana.
British Medical Journal objavio je 2001. godine studiju Gavina Yameya “Tortura: Europski instrumenti mučenja i smrtne kazne od Srednjeg vijeka do danas”, u kojemu autor navodi da je jedna od metoda mučenja bila škakljanje. Izvodila se na način da se žrtvi noge umoče u slanu vodu, a onda se na nju pusti koza koja izliže tabane.

PopSci također navodi da se reakcija na škakljanje troši vremenom i zaustavlja oko 40. godine života, iz nepoznatih razloga.

 

Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close