VijestiTehnologija

Zašto se neki zaraze, pa čak i umru nakon cijepljenja?

IMUNOLOŠKA ZAŠTITA

Uvijek iznova stižu vijesti o tome da su i cijepljeni oboljeli od Covida-19. Ali to ne bi trebao biti razlog za čuđenje, niti argument protiv cijepljenja. Jer čak i ako netko nakon cijepljenja ima blage simptome ili je pozitivan na koronavirus, cjepivo ostaje efikasno. Jer ono čini ono što zapravo i treba činiti: sprječava teške oblike bolesti, a time i smrtonosni ishod.


Ako se efikasnost ocjenjuje u odnosu na teške simptome bolesti, sva cjepiva prolaze znatno bolje. Ako dođe do zaraze ona obično sprečavaju težak tijek bolesti, recimo kada pacijenti moraju biti priključeni na respirator ili od kojih posljedica umiru. Unatoč tome ima smrtnih slučajeva i nakon cijepljenja, piše Deutsche Welle.

Na pitanje koliko su trenutno odobrena cjepiva efikasna znanstvenici nude jasan odgovor.

Sva cjepiva koja su do sada odobrile zdravstvene službe EU (EMA) i SAD (FDA) imaju veliku efikasnost.

RNK cjepiva Biontech/Pfizer i Moderna imaju efikasnost od 95 posto, vektorska cjepivo AstraZeneca, prema najnovijim podacima, 76 posto. To međutim znači da je moguće zaraziti se i nakon cijepljenja.

Ali ako se efikasnost ocjenjuje u odnosu na teške simptome bolesti, sva cjepiva prolaze znatno bolje. Ako dođe do zaraze ona obično sprečavaju težak tijek bolesti, recimo kada pacijenti moraju biti priključeni na respirator ili od kojih posljedica umiru.

Unatoč tome ima smrtnih slučajeva i nakon cijepljenja.

I u Njemačkoj je već bilo slučajeva da su stariji ljudi u staračkim domovima i nakon primljenog cjepiva imali teške simptome Kovida-19 ili čak umrli. Međutim, nalazi pokazuju da su se ti pacijenti zarazili neposredno prije ili nakon cijepljenja. Cjepivo dakle nije imalo dovoljno dugo vremena razviti adekvatnu imunološku zaštitu kako bi zaštitilo pacijenta.

Epidemiološki Institut Robert Koch (RKI) zaključuje da naročito dvije okolnosti mogu dovesti do oboljenja nakon cijepljenja: ako je pacijent zaražen kratko prije ili u prvim danima nakon cijepljenja. Jer tijelu su potrebna oko dva tjedna kako bi izgradilo imunološku zaštitu. Potpuna zaštita se postiže tek nakon druge doze cjepiva.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close