Vijesti

Zašto pričamo u snu?

Pričanje u snu službeno se zove somnilokvija. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vrijeme spavanja. Karakterizira ga pričanje u dubokom snu. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.Pričanje u snu može biti vrlo smiješno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživjeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas puno više nego što ste željeli, piše 24sata


Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, no neki mogu pričati više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno razumjeti što spavač govori. No katkad će to biti i mumljanja koja se teško dešifriraju. Dok ih slušate, činit će vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapću, a neki i viču.

Tko priča u snu?

Polovica djece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih – oko 5 posto. Neki mogu pričati svaku noć, a dečki i cure rade to podjednako. No stručnjaci vjeruju da je pričanje u snu nasljedno.

Zašto pričamo u snu?

Znanstvenici još nisu sigurni pričamo li u snu ili ne jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, no ponekad može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja.

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, to može biti i zbog sljedećih razloga:

  • određenih lijekova
  • emotivnog stresa
  • temperature
  • mentalnih poremećaja
  • utjecaja narkotika

Više na 24sata

 

Foto: unsplash

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close