Vijesti

Zašto nije dobro koristiti tuđu četkicu za zube?

Ujutro se probudite, još pospani, u polumraku kupaonice posežete za četkicom za zube i automatski operete zube. Odmah ste svježiji ali odjednom primijetite da to nije vaša četkica.


Ili ste se probudili kod nekoga pa vam se taj čas učinilo da je važno oprati zube i da biste možda mogli posuditi četkicu. Već trenutak kasnije pitat ćete se, što ste učinili.

Najgora stvar koja bi se mogla dogoditi

Teoretski ovo je jako loše. Revizija studija objavljenih u Nursing Study and Practice pokazuje da četkice za zube sadrže patogene bakterije poput stafilokoka, escherichie coli i pseudomonasa.

Možete dobiti parodontnu bolest ili oralni herpes ako vlasnik četkice ima trenutno mjehurić. Ako vam desni krvare pa bakterija uđe u krv, moguć je hepatitis, AIDS ili koja druga zarazna bolest.

Koja god bakterija bila u ustima te osobe, ona će se naći u vašim ustima. Možete zaraditi prehladu, gripu ili herpes od virusa koji čuče na četkici. Viruse je teško ubiti jer mogu preživjeti i nekoliko dana na plastici ili metalu.

Što će se vjerojatno dogoditi

Vjerojatnije je da nećete uloviti ništa jače od prehlade što se ne bi dogodilo tako dugo dok ne pomiješate slinu sa partnerom koji je bolestan. Kada ljudi žive zajedno puno je načina da se prenese bakterija.

Poljubac, dijeljenje hrane i pića, držanje za ruku sve to pogoduje transferu bakterija. Dijeljenje četkice za zube je odurno ali vjerojatno samo malo više štetno nego druge stvari koje parovi ili obitelj dijele.

Pročitajte više na telegram.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close