Vijesti

Zašto ne osjećamo vlastite tjelesne mirise?

Ulaziš u pretrpani tramvaj ili autobus i osoba koja stoji pored tebe “miriše” tako da se opravdano pitaš kakve higijenske navike ima? Vjerujemo da je ovo svima poznat scenarij. Zbog čega se netko ponaša kao da ne osjeća vlastiti miris? Je li moguće da ga zbilja ne osjeti? Odgovor je da, a evolucija je uzrokovala tu prilagodbu, piše zdravakrava.24sata.hr


Naime, našim precima je bilo mnogo važnije namirisati plijen dok su bili u lovu ili potencijalnu opasnost koja ih vreba, a vlastiti miris je u tome predstavljao smetnju. Usredotočenost na vlastiti miris umanjila bi našu sposobnost percipiranja mirisa oko nas, stoga smo jednostavno izabrali ignorirati ga, prenosi Business Insider.

Oko 350 različitih gena formira naše receptore njuha. Svaki receptor reagira na različit miris, a na pojedine mirise reagira više receptora zajedno. Zbog toga možemo osjetiti bezbroj različitih mirisnih kombinacija.

Kada je u pitanju naš vlastiti miris, dolazi do zasićenja. Naime, jednom kada receptori prepoznaju određeni miris i šalju ga u mozak, mozak registrira taj signal i mi osvijestimo taj miris. Međutim, ako mozak od receptora uporno prima jedan te isti signal, on zatvori sustav prepoznavanja za taj miris i posveti se ostalima.

Slično se događa s bilo kojim drugim mirisom. Primjerice, kada uđeš u prostoriju neugodna mirisa, u početku ti taj miris jako smeta. Međutim, što dulje u njoj boraviš, to manje primjećuješ taj miris. Mozak mu prestane posvećivati pažnju.

Donosi zdravakrava.24sata.hr

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close