Turizam

Zašto je kula u Drežnik gradu osvijetljena crvenom bojom?

Na nedavnoj manifestaciji Legende Plitvičkih dolina koja se održala drugu godinu zaredom, organizatori iz Turističke zajednice općine Rakovica napravili su nešto posebno i neviđeno na području Plitvica.

Kula u Drežnik gradu oko 20,30 sati, po zalasku sunca prošle subote, prvi put u povijesti osvijetljena je jarko crvenom bojom. Crvena boja izuzetno je istaknula zidove ove kule koja se na jugu Karlovačke (nekad Drežničke) županije spominje još u 12. stoljeću. Do 16. stoljeća frankopanskim dvorcem upravljali su Frankopani, a 1592. godine Turci su ga osvojili nakon višegodišnjih napada.  Dvorac je oslobođen tek krajem 18. stoljeća.

Povijesna događanja na ovom prostoru najviše su vezana za stalna ratovanja kako zbog granica, tako i obrane od prodora osvajača, zbog čega se ovaj prostor i nije razvijao kao trgovište ili naselje već je bio obrambena utvrda posebice Drežnik Grad. Tu je bilo sjedište nekadašnje Drežničke županije koja se spominje u 11. stoljeću. Gospodari Drežnik Grada bili su knezovi Nelipići, knezovi Gisingovi, knezovi Babonići, Subići a od 1323. godine njime gospodare Frankopani. U njihovom vlasništvu ostao je do polovice 16. stoljeća. U vrijeme turskih osvajanja i provala Drežnik Grad je bio vrlo važno obrambeno uporište koje je puno puta osvajano, razrušeno i ponovo obnavljano – piše web stranica Turističke zajednice općine Rakovica.

Serežani su u Vojnoj krajini bili vrsta policije, zadužena za red, zakone i mir.

Ubrajali su nas u pomoćne vojne jedinice. Sprečavali smo upade bosanskih razbojnika, dovodili uhićenike u zatvor i hvatali opasne hajduke. Obavljali smo ophodnje po teškom i nepristupačnom terenu. Diljem Vojne krajine imali smo sedamdesetak postaja. Zvali smo ih desetnice. Zapovjednik serežanske jedinice zvao se harambaša. Stanovali smo u vojarnama. Samo su časnici imali pravo živjeti u posebnom stanu – istaknuli su na Legendama Plitvičkih dolina Serežani o svojim zadacima na kuli.

Odora Serežana imala je crveni plašt preko cijelog vojnika, ispod čega je bilo bijelo odijelo s pojasom i crvenom kapom na glavi. Upravo je to razlog zašto je kula u Drežnik prošle subote bila obojana u crvenu boju. U čast povijesnim Serežanima koji su u takvoj crvenoj odori pomogli Banu Josipu Jelačiću ugušiti mađarsku revoluciju, te se tako istaknuli svojim junaštvom.

Iz Turističke zajednice općine Rakovica podsjećaju sve turiste da je kula za razgledavanje otvorena svaki dan u vremenu od 14 do 20 sati, a unutar kule su panoi s opisom događanja iz 12. stoljeća, dok je na samom vrhu vidikovac s pogledom na Plitvičke doline.

 Pogledajte i nekoliko fotografija kule i Serežana.

 

 

 

Izvor: Sponzorirano | Foto: Josip Durdov, Goran Perešin

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close