Vijesti

Zašto djeca ne vole zelenu hranu?

Bitka oko povrća vodi se u gotovo svakom kućanstvu. Brokula djeci jednostavno ne izgleda i ne miriši privlačno kao malina. Pogotovo ako je malina gumena i šećerna. Ali ne ljutite se, nisu djeca u potpunosti kriva za svoju izbirljivost.


Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane (meso prije graška, na primjer). Nova talijanska znanstvena studija potvrdila je onu staru “veće oči od želuca”. Kažu da je vid najvažnije osjetilo kojim se vodimo pri izboru hrane.

“Prema nekim teorijama, naš se vidni sustav razvijao tako da s lakoćom raspozna najhranjivije bobice, voće i povrće iz džungle zelenila koje ga je okruživalo”,  pojasnila je Raffaella Rumiati, profesorica kognitivne neuroznanosti i koordinatorica ove studije.

Ljudi, za razliku od životinja, primjerice pasa, ovise o vidu, ne o njuhu. A posebno smo djelotvorni u razlikovanju crvenog od zelenog. Dosad je provedeno tek nekoliko istraživanja na temu boje hrane. Autor studije, dr. Francesco Foroni, objasnio je kako nam boja govori puno o namirnicama.

“Što je sirova hrana crvenija, to je vjerojatnije da je hranjiva, dok zelena boja upućuje na to da ima malo kalorija”, pojašnjava dr. Francesco Foroni. Ističe kako bi se boja mogla koristiti i u borbi protiv pretilosti jer su shvatili da se ova preferenca odnosi samo na hranu, a ne i na druge nejestive predmete.

Isprobajte razne načine

Važno je da djeca ipak pojedu povrće, bez obzira na genetiku. Prestanite ga skrivati – jer pronađu ga u svemu. Nađite zajedno oblik u kojem ga toleriraju. Tako brokula može biti pržena, u umaku od sira, namaz u kombinaciji s nečim što vole, u pireu od krumpira ili juhi.

 

Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close