Vijesti

Zašto bismo trebali prestati ručno prati posuđe

Perilice štede vodu, viša je temperatura vode i ne treba vam spužvica puna bakterija


Pranje suđa je definitivno jedan od kućanskih poslova koji najmanje volite. Zato bi vas trebalo veseliti kad znanstvenici kažu da ne bi trebali posuđe prati ručno. Znanstvenici ohrabruju kućanstva da što više upotrebljavaju perilicu za posuđe, a sve zbog toga da uštede vodu.

Godišnje se 27 tisuća litara vode po kućanstvu utroši nepotrebno perući i ispirući tanjure u sudoperu. Osim toga, oprani na ruke nikad nisu savršeno čisti. Idealna temperatura za pranje je 60 Celzijevih stupnjeva što je za naše ruke prevruće. Također, spužva za pranje može biti 200.000 puta prljavija nego zahodska daska (kaže studija iz 2012. godine).

Preporuke za pranje posuđa

Nikad ne ispirite tanjure prije nego ih stavite u suđericu. To je samo veliki gubitak vode. Stroj ukopčajte tek kada je pun ali ne prepunjen. Perite na 60 stupnjeva celzijusa.

Ako nemate perilicu posuđa, napunite sudoper što toplijom vodom i pospite malo sode bikarbone po tanjurima. To će pomoći razgradnji masti pa ćete upotrijebiti i manje sredstva za pranje suđa te manje vode za ispiranje.


Tekst: telegram

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close