KolumneTurizam

Zaboravljeni okusi Like

Već sam nekoliko puta pisala o hrani i o njenim karakteristikama koji se vežu za naše   područje, ali sam vam i napomenula kako postoji i ona slatka strana ličke kuhinje te niz običaja koji se vežu upravo za hranu. Sad je pravo vrijeme da ove kišne oblake rastjeramo upravo slatkim i zaboravljenim receptima.

Lička kraljica svih kolača je već prije spominjana masnica tako da o njoj danas neću govoriti, no postoji još jedan specifičan kolač koji se radio, a to su štroklji. Štroklji su vrsta pečenog pa prokuhanog kolača izrađenog od samosira i grušeline (kolostrum oteljene krave) pa se upravo zbog svog specifičnog recepta taj kolač rjeđe i radio. Osim ovih specifičnih radili su se i poznatiji kolači poput „Milipruta“ (kuglofa) koji je posebno interesantan bio djeci zbog svojeg neobičnog oblika. Također, radio se i Otočki kolač s pekmezom, pita od jabuka, pita od sira, orahnjača, uštipci, Gačanski domaći keksi, Otočke capice, štrudl od jabuka te štrudl od kisanog tijesta. Spomenula sam u prijašnjim kolumnama kako su i šljiva i pekmez od šljiva bili zapravo najomiljenije slastice pa se tako još jedan recept upravo sa šljivom posebno uvukao u kuhinje, a to su „Knedli od sliv“. Knedli su posebno privlačili djecu zbog svog okruglastog oblika te bi se djeca znala natjecati i tko će ih pojesti više odnosno kome će ostati više koštica na tanjuru jer su po košticama od šljive brojali tko je koliko pojeo. Osim ovih slatkih recepata za hranu postoji i jedan slatki napitak koji je odavno zaboravljen i koji se kod nas više uopće ne sprema, a to je Šerbet. On se najčešće dobiva od meda i to u vrijeme vrcanja te je slatkasto kiselkastog okusa.

Kad sam već spomenula zaboravljene recepte moram spomenuti još neke autohtone recepte koji nisu slatki, ali su se prije često pripremali, a to su Trenci i Popara , Trenci su kombinacija vode i brašna izmiješana u gusto (slično današnjim makaronima) kuhali bi se u vodi začinili s masti, sirom ili prepečenom slaninom. Popara se sprema tako da se suhi kruh izreže na sitne kockice te se prelije sa zakuhanom vodom u koju je stavljena mast, papar ili crvena paprika.

Kako uvijek i svagdje imamo običaje vezane uz hranu tako su i prije postojali običaji vezani za hranu od kojih se neki i danas poštuju. Tako imamo Post na Veliki Petak, za doručak na dan Božića uvijek se jela žaladija (hladetina), pečenje na ražnju peklo se za Božić i za svadbe. Za svadbeni ručak jela bi se najčešće i juha od domaće kokoši, te domaći sos sa krumpirom. Za vrijeme vršidbe žita kuhao bi se paprikaš. Kada se išlo u posjetu rodilji nosili su se uštipci te još mnogi drugi običaji.

Nadam se da ste dok ste čitali ovaj tekst poželjeli pojesti nešto slatko ili pak pokušati pripremiti neki od ovih zaboravljenih recepata. Lički recepti nisu bili bogati s puno namirnica jer su im recepti bili prilagođeni onome što su imali u kući i oko nje. Hrana je tema o kojoj ma koliko god se pričalo uvijek ostane još nešto ne ispričano, pa vam stoga želim fin i ukusan tjedan ispunjen raznim mirisima iz kuhinje, a ukoliko se sjetim još nekih recepata ili običaja vezanih za hranu vi ćete biti prvi s kojima ću to podijeliti.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close