Lifestyle

Zablude o podrijetlu croissanta, američke pite, kolačića sreće …

Uvijek ste mislili kako croissanti dolaze iz Francuske, kao i prženi krumpirići. E pa povijest je, kao i mnogo puta dosad – pogriješila i krivo vas naučila! Saznajte kojih pet jela potječu iz posve drugih država, a ne iz onih gdje ih mi smještamo.


1. Kineski kolačić sreće
Dobijete ga u kineskom restoranu, za njega se vežu kineske legende, a kad ono – kolačić je zapravo, ni manje ni više nego Japanac! Kolačići su stari više od sto godina i s Kinom nemaju veze, iako ćete ih dobiti u kineskim restoranima. Priču o kolačićima sreće zapravo su pokrenuli Amerikanci i prvi ih počeli dijeliti, dok ih u Kini – nikad nećete dobiti.

2. Pita od jabuka
Popularna „Apple pie“ oduvijek se smatra jednom od najpoznatijih stvari američke gastronomije, kao i maslac od kikirikija. Samo što, dok spomenuti maslac doista je američki „izum“, ova pita to nikako nije. Ona je izmišljena u Engleskoj, a prvi recept datira još iz 1675. godine. Kasnijim snažnim kolonijalnim utjecajem stigla je u Ameriku, i to vam je uglavnom to. Da, mi je obožavamo u bilo kojem obliku…

3. Njegovo veličanstvo croissant
99% ljudi na spomen croissanta reći će kako je riječ o francuskom proizvodu. I naravno, bit će u krivu. Iako čak i naziv asocira na Francusku, croissanti su izmišljeni sredinom 17. stoljeća u – Austriji. Za francuski dio priče zaslužna je kraljica Marija Antoaneta koja ih je stoljeće poslije donijela u trgovine svoje zemlje i učinila ih slavnima.

4. Tjestenina s mesnim okruglicama
Jest, tjestenina dolazi iz Italije, ali tjestenina s mesnim okruglicama isključivo je američki proizvod. Naravno, Talijani jedu okruglice, ali ih nikad ne kombiniraju s tijestom. Ipak, iako je ovo jelo nastalo u Americi krajem 19. stoljeća, nekakve veze s Italijom ipak imaju, jer su za njih zaslužni imigranti s „čizme“.

5. Francuski krumpirići
Najpoznatiji pod nazivom pomfrit, oni su originalno – belgijski proizvod. Za ovaj nesporazum zaslužni su Amerikanci koji su došli u Belgiju nakon Prvog svjetskog rata i nazvali ih francuskim krumpirima, što je i danas ostalo prihvaćeno diljem svijeta. No, kad se nađete u Belgiji, na sve strane ćete vidjeti pommes frites, kojim se stanovnici ove bogate zemlje itekako ponose.


Tekst: punkufer.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close