Vijesti

Za nju i njega – hrana koja potiče plodnost

Za zdrave spermije muškarci bi trebali jesti što više limuna i naranči, ali i lubenice koja spermije čini bržim i jačim. Žene koje žude za potomstvom bi pak trebale izbjegavati limun, no slobodno neka uživaju u narančama i dinjama. Naime, ženama za zdrave i snažne jajnike treba tvar mioinozitol koje najviše ima u dinjama i citrusima, no limun je najsiromašniji tom tvari, piše 24sata


Budući roditelji ne trebaju se ograničavati kada je na jelovniku piletina ili riba jer ta vrsta hrane bogata je triptofanom koji opušta mišiće, uklanja stres i podiže libido te u konačnici i hormon sreće. Triptofanom bogate namirnice su i janjetina, puretina, bakalar, iverak, losos, sardine i tuna, ali i šparoge, lisnato zeleno povrće, krumpir te jogurt.

Namirnice za nju i njega

Dopamin, kemijska supstancija koju proizvodi organizam, pomaže da se osjećamo pozitivno i motivirano, a dok smo seksualno uzbuđeni prisutan je u visokim razinama. Tijelo ga proizvodi iz aminokiseline tirozin, koje ima u piletini, crvenome mesu, puretini, bakalaru, školjkama i tuni te jajima i mliječnim proizvodima, zobi, avokadu i banani pa je ta hrana dobar odabir za oba spola ako žele dobiti dijete.

Folikularna tekućina, međutim, može sadržavati brojne slobodne radikale koji mogu naštetiti kvaliteti jajne stanice. Ovdje veliku ulogu ima hrana bogata antioksidansima poput borovnica i drugog bobičastog voća. Kod začeća važnu ulogu ima i zdravlje spermatozoida. Muškarci bi zato trebali jesti kivi, kupine, crvenu papriku te brokulu. Lubenica, grejp i rajčica sadrže antioksidans likopen koji pomaže da spermatozoidi ostanu zdravi i pokretni.

Što treba izbjegavati

Dok zdrava prehrana pospješuje plodnost, ono što bi trebalo izbjegavati su pržena hrana, obrađeno meso (kobasice, hrenovke, šunka, špek, konzervirano meso, mesni umaci), kofein, alkohol i gazirana pića.

Hrana za plodnost

Špinat – Zeleno lisnato povrće poput špinata sadrži folate, vitamine koji pomažu proizvesti jaku i zdravu spermu te pospješuju ovulaciju.

Tamna čokolada – Sadrži arginin, aminokiselinu koja poboljšava broj i kvalitetu spermija.

Orasi – Omega-3 masne kiseline i vitamini E i B koje sadrže dobro djeluju na kvalitetu i pokretljivost spermija.

Naranče – Sadrže vitamin C, koji jača imunitet, čime čine spermije otpornijima.

Brazilski oraščići – Mineral selen koji se nalazi u ovim oraščićima povećava broj spermija, ali i poboljšava njihovu pokretljivost.

Tuna –  Osim što povoljno utječu na mušku plodnost, omega-3 masne kiseline gode zdravlju srca i krvnih žila.

Bučine koštice – Bogate su cinkom, koji povećava razinu testosterona koji čini spermije pokretljivijima i brojnijima.

Šipak – Antioksidansi u ovom voću mogu poboljšati kvalitetu sperme, ali i razinu testosterona, piše Klokanica.

Blitva – Za plodnost žena važne su namirnice bogate folatima iz zelenolisnatog povrća (blitve, raštike), stoji u studiji kalifornijskog sveučilišta.

Srdele – Omega-3 masne kiseline iz riba, poput lososa, tune i srdela, pomažu poboljšati kvalitetu, ali i kvantitetu sperme.

Jaja – Sadrže vitamin D i B6, koji su zaslužni za povećanje lučenja hormona progesterona koji igra važnu ulogu u začeću.

Više na 24sata

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close