VijestiLifestyle

XVI. JESEN U LICI Ove godine trodnevna manifestacija!

1999. godine pokrenuta je prva izložba tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Jesen u Lici”, u Gospiću, u Ličko-senjskoj županiji.

Cilj održavanja ove Izložbe je predstaviti javnosti proizvodne potencijale malih poljoprivrednih gospodarstava, malih poduzetnika i svih  koji proizvode različite proizvode čuvajući tradiciju ličkog kraja. Svatko izlaže isključivo vlastite proizvode tako da posjetitelji mogu iz prve ruke dobiti informacije o načinu pripreme proizvoda, kako se čuvaju i gdje se mogu kupiti. Na izložbi izlažu  i brojne škole, udruge i ustanove radi mogućnosti predstavljanja svojih aktivnosti koje čine radi očuvanja i njegovanja tradicije ličkog kraja. Održavaju se i demonstracijske aktivnosti izrade nekih proizvoda (izrada  proizvoda od gline, bukara i tamburica, predenja vune, tkanja, pletenja košara, izrade metli od šiblja i sl.)
Na Izložbi sudjeluju i  izlagači  iz ostalih dijelova Hrvatske koji izlažu autohtone poljoprivredne, prehrambene, ili ukrasne proizvode karakteristične za podneblje iz kojeg dolaze. Izložba je  prerasla u veliku manifestaciju prepoznatu izvan granica Županije, te od 2004. godine «Jesen u Lici» ima i međunarodni karakter, obzirom na prisustvo izlagača iz BiH, Mađarske, Srbije i Slovenije.

Trodnevni program održavanja ovogodišnje XVI. Izložbe tradicijskih proizvoda predstavili su u ime organizatora Ličko – senjske županije i Razvojne agencije Ličko – senjske županije – LIRA Ivana Tomaš, zamjenica župana, Drago Vlainić, ravnatelj Agencije, Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo te u ime suorganizatora Izložbe Grada Gospića Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika.

Zamjenica župana Ivana Tomaš istaknula je novinu, da će se ovogodišnja Izložba odvijati kroz tri dana – petak, subotu i nedjelju zbog velikog interesa, prije svega posjetitelja Izložbe a potom samih izlagača, sudionika i suorganizatora događanja manifestacije. Pored nastupa brojnih kulturno – umjetničkih društava koji će sudjelovati u trodnevnom programu zamjenica Tomaš najavila je i raznovrsna događanja. To su prije svega promocija filma Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita iz Požege pod nazivom „Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji“, koji će se prikazivati sva tri dana u glavnom šatoru, zatim promocija knjige „Dok Gacka teče“ autorice Ramone Adriane Vukelić koja će se održati u petak u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić,nakon čega će u Pučkom otvorenom učilištu „dr. Ante Starčević“ biti večernji koncert tamburaškog sastava „Bosutski bećari“. Svečanost dodjele nagrada najuspješnijim izlagačima na Izložbi, dodjele nagrada TZ Grada Gospića – Zeleni cvijet, modnu reviju  i glazbene goste večeri – grupu „Razbijači čaša“ iz Otočca koji će ujedno tom prigodom promovirati svoj novi album tradicionalno će se održati u subotu navečer u POU dr. Ante Starčević.

Također će se održati dvodnevni „Sajam poslova“ Ličko – senjske županije u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i tradicionalne izložbe Hrvatskih šuma, ocjenjivanje sira, meda i rakije i po prvi puta u sklopu programa izložbe „Jesen u Lici“  Izložba ovaca Ličko – senjske županije.

Osim navedenih događanja zamjenica Tomaš najavila je za petak i radni sastanak župana koji se organizira u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, a njegovo održavanje predviđeno je nakon svečanosti otvorenja Izložbe, u 13,00 sati.

Zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić u ime suorganizatora Grada Gospića istaknula je podršku Grada u organizaciji ove značajne manifestacije na kojoj će sudjelovati gradske institucije i ustanove te naglasila doprinos Izložbe „Jesen u Lici“ i „Ličke tržnice“ u prezentaciji autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda proizvođača s područja naše Županije.

Organizatori su istaknuli da je interes izlagača za Izložbu veliki, prijave pristižu svakodnevno i do danas je zaprimljeno 99 prijava izlagača ne samo iz naše Županije već i iz drugih hrvatskih županija kao i izlagača iz BiH, Slovenije, Vojvodine i Mađarske. Rok za podnošenje prijave je 20. rujna, te se nadamo da će konačni broj prijavljenih izlagača biti na razini prijašnjih godina.

Na kraju , zamjenica Tomaš je zahvalila predstavnicima medija na izuzetno korektnom praćenju ovog značajnog događanja, te uputila poziv svima da prvi vikend u listopadu provedu u Gospiću na XVI. tradicionalnoj Izložbi „Jesen u Lici“.

Jesen u Lici 2014

Tekst: UL/press

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close