Energetika

WindEurope: Hrvatska vodeća po proizvodnji električne energije iz vjetra

Krovna europska organizacija za energiju vjetra WindEurope objavila je najnovije podatke o vjetroenergiji prema kojima je Hrvatska od svih zemalja članica EU, 9. svibnja 2024. u svom ukupnom elektroenergetskom mixu proizvela najviše električne energije iz vjetroelektrana.


Europa je svjetski lider u energiji vjetra. Vjetar svakodnevno pokreće milijune europskih kućanstava i poduzeća. Prošle godine energija vjetra pokrivala je 15 % potražnje za električnom energijom u EU, a u nekim je danima pokrivala je više od 100 % potražnje za električnom energijom u nekim državama članicama.

Energija vjetra je pouzdan partner u gotovo svakoj zemlji, navode u WindEurope-u koji na svojoj platformi Daily Wind Power Numbers predstavljaju vodeće zemlje u proizvodnji energije vjetra na kopnu i moru prethodnog dana, a poredak se mijenja ovisno o vremenu i tržišnim uvjetima.

Države članice još nisu u potpunosti iskoristile puni potencijal pa je na stranici dostupna i statistika koliko turbina ima pojedina zemlja.

Foto: Wind Europe

Prema podacima za travanj 2024., energija vjetra u Hrvatskoj proizvela je 204 GWh električne energije u tom mjesecu čime je sudjelovala u ukupnoj proizvodnji električne energije s 14,7 %. Ostvareni faktor korištenja snage je bio 24,9 %.

Instalirana snaga svih vjetroelektrana na dan 1.travnja 2024.godine iznosi 1.160,15 MW

 

Izvor: OIE | Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close