LifestyleScena

Vučedolska golubica na fontani u Zagrebu

Veličanstven prizor Vučedolske golubice u samom srcu našeg grada sinoć je oduševio brojne građane. Spomenom na 18. studeni kada Hrvatska obilježava 24. obljetnicu od pada Vukovara – Grada Heroja grad Zagreb se na ovaj simboličan način prisjetio svih stradalih za vrijeme stravične srpske agresije na ovu slavonsku metropolu.

Simbol Vučedolske golubice

Vučedolska golubica je najpoznatija keramička posuda s arheoloških iskopina na Vučedolu. Modelirana u obliku golubice, postala je jedan od najprepoznatljvijih simbola grada Vukovara, u čijoj se blizini nalazi Vučedol. Trenutačno se nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Služila je kao kadionica i jedinstveni je primjerak (danas služi kao povijesni materijalni izvor).  Vučedol kraj Vukovara značajno je prapovijesno nalazište, po kojem je nazvana vučedolska kultura.


Tekst: zagreb.in

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close