Vijesti

Vrhunac epidemije gripe u Ličko-senjskoj županiji

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije četvrti kalendarski tjedan ove 2017.godine prati pojavnost gripe, zarazne bolesti kojoj je jako teško predvidjeti tijek.


Prijave pristižu iz cijele županije, zahvaćene su sve dobne skupine koje se prate statistikom. Nažalost, kako to obično i biva prijave oboljelih samo su vrh sante leda, „pod vodom“ je veliki broj oboljenja koja iz niza razloga nisu prijavljena.

Prijavljeno je 528 oboljelih od gripe. Prema lokalnim jedinicama Gospić ima stagnaciju i do sada je 173 oboljelih, Otočac ima jak pad pa je do sada 180 oboljelih. U drugom i trećem tjednu Otočac je imao najviše prijavljenih oboljelih, u četvrtom je prednjačio Gospić. Po dobnim skupinama dominira najjača radna populacija, ljudi starosne dobi od 30 do 64 godine starosti. Osim toga raste broj oboljelih u dječjoj i mlađoj dobnoj skupini,a to je zato što je započela školska godina.

Gripa je zahvatila cijelu Hrvatsku, radi se o tipu H3N2, ali čini se da je još jači tip B. Mediji javljaju o mutiranju soja , mutirao je H3N2, u Splitu se pojavio B. U Liku dolazi s juga tip B, sa sjevera H3N2.

Kakvi su naredni tjedni teško je reći, porast temperature zraka pogoduje proširenju virusa, slabijoj imunološkoj slici građana, no to ne mora biti pravilo. U svakome slučaju poznato je i kako se boriti protiv gripe i kada se javiti liječniku. Epidemija gripe je u tijeku, možda i na vrhuncu i stoga oprez.

Više na lika-express.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.




Oznake
Back to top button
Close