Kućni ljubimciLifestyle

Šetači pasa, oprez: Započela je sezona “strelica”

Zeleni klas nakon što se osuši ozbiljna je prijetnja za ljubimce. Budući da ima oštar vrh poput strelice zabija se u dlaku, između prstiju, a ugroženi su i dijelovi tijela poput očiju i ušiju.


Kao da krpelji kojih svake godine ima sve više nisu dovoljna opasnost svakog proljeća gradske livade kriju i mnoge skrivene opasnosti. Među njih svakako pripada i zelena biljka među vlasnicima poznata i kao klas trave, divlji ječam/pšenica, lastavica…

Također, neki je zbog izgleda nazivaju ‘strelicama’. Upravo tako se klas ponaša.

Zabija se poput strelice

Budući da ima oštar vrh poput strelice zabija se u dlaku, između prstiju , a ugroženi su i dijelovi tijela poput očiju i ušiju. Ne skine li ih se na vrijeme mogu prouzročiti ozbiljne probleme poput puknuća bubnjića.

U početnom stadiju lako ih je uočiti ukloniti rukom. Ne uočite li ih na vrijeme u većini slučajeva nećete ih moći sami izvaditi. Naprotiv, nećete niti znati da se nalaze u vašem ljubimcu, dok vas on na to ne upozori.

klastrave1

Pripazite na ove simptome

Kako? Ako je klas ušao u uho pas ili mačka pokušati će ga izbaciti ‘luđački’ tresući glavom ili trljajući se o pod i/ili namještaj.

U slučaju da se zabio i ušao u šapu pas će početi šepati i lizati mjesto ulaska koje će se često zagnojiti i nateći. Uđe li klas pak u nos životinje ona će ga pokušati izbaciti kihanjem.

Općenito, pas ili mačka ponašati će se drugačije nego inače. Navedeni simptomi mogu ukazivati i na neke druge probleme, ali svakako su znak da morate posjetiti veterinara.

Pregled ljubimca

Najčešća pogreška vlasnika jest da čekaju da klas ispadne sam od sebe. To se neće dogoditi i zabije li se previše neće ga biti moguće izvaditi bez operacije.

Savjetujemo vam zato da budete oprezni tijekom šetnji, pogotovo nakon košnji livada. Nakon šetnji ljubimca pregledajte od ‘glave do pete’.

Tako ćete na psima i mačkama osim klasova trave najlakše uočiti i krpelje.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: ljubimci.24sata.hr | Foto: 123rf.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close