Zdravlje

Vježbe koje će vam pomoći da lakše podnosite štikle

Znanstvenici su zaključili da uzastopno nošenje štikla u razdoblju od tri godine može učiniti veliku štetu za mišiće i zglobove na nogama, ali preporučuju određene vježbe kako biste ih ojačali


Voditelj studije sa sveučilišta Hanseo u Južnoj Koreji Yong-Seok Jee ističe kako bi ljubiteljice štikla određenim vježbama mogle ojačati mišiće i tako se boriti protiv deformacije stopala koju izaziva svakodnevno nošenje cipela na petu i povećava rizik za ozljede i istegnuće zglobova.

Studija je pratila 40 žena koje zbog posla nose cipele s petom od 10 centimetara i više, minimalno tri puta tjedno. Pratili su što se događa s mišićima i zaključili da dva od četiri mišića počinju dominirati pa žene lakše gube ravnotežu dok hodaju u štiklama.

Voditelj studije objasnio je za International Journal of Clinical Practice kako se na početku čini da zglobovi jačaju, ali s vremenom zapravo slabe te žene lakše gube ravnotežu dok su u štiklama. To na kraju dovodi do veće šanse za ozljede.

Kako bi spriječile ozljede, deformirana stopala i bol u leđima, mogu se poduzeti preventivne mjere. Prije svega, Jee kaže da treba naći ravnotežu između štikla i cipela s nižom petom, ali mogu pomoći i neke vježbe. Jedna od njih je i vježbanje s ručnikom tako da ga postavite na pod i nožnim prstima uzimate i spuštate, kao da ga gužvate. Također možete bosonogi hodati na petama ili pak sjesti pa podizati prste od poda.


 

Tekst: tportal


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close