PosaoKarijera

Više od 30.000 građana starijih od 65 godina u Hrvatskoj i dalje radi

Građani stariji od 65 godina čine manje od dva posto svih zaposlenika u Hrvatskoj.


Ipak, dvostruko ih je više nego prije tri godine. Najviše ih radi uz mirovinu, no sve je više onih koji ni po stjecanju uvjeta ne razmišljaju o umirovljenju. Država ih za to nagrađuje i do 27 posto većom mirovinom.

Među više od 30.199 radnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, dobar dio su umirovljenici koji rade do polovine radnog vremena ili na puno radno vrijeme pri čemu im se obustavlja isplata mirovine. Umirovljenika koji su radili do polovine radnog vremena bilo je u rujnu 28.165.

Statistika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po dobnim skupinama ne prikazuje rade li stariji građani na puno ili nepuno radno vrijeme, kao ni rade li prema ugovorima na određeno ili neodređeno vrijeme.

Najveći broj radnika starijih od 65 godina, više od 4.500, zaposlen je u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. Njih više od 4.300 radno mjesto ima u trgovini, dok je na trećem mjestu prerađivačka industrija s 3.326 radnika, a na četvrtom građevina s 2.839 zaposlenih. Peto mjesto s podjednakim brojem od nešto više od 2.000 zaposlenih dijeli nekoliko djelatnosti; prijevozništvo, turizam, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te zdravstvena zaštita i socijalna skrb.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: mirovina.hr | Foto: pixabay.com

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close