Događanja

VIRTUALNA ŠETNJA Zavirite u hrvatske muzeje iz udobnosti svog doma!

Muzej za umjetnost i obrt objavio kako je privremeno zatvoren za javnost do daljnjega, a svoje aktivnosti seli na online platforme. Nažalost, zbog potresa u Zagrebu, MUO je pretrpio teška oštećenja.

Muzej za umjetnost i obrt – Virtualna šetnja

No MUO nije jedini koji koristi sve blagodati modernog svijeta. Ne sumnjamo kako će posjetitelji, kada se jednog dana stanje normalizira, turistički, odnosno fizički posjetiti muzeje koje su već vidjeli u svom virtualnom obilasku.

Istražili smo kakva je ponuda u Hrvatskoj, pa posjetite poveznice koje smo za vas pripremili u nastavku:

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, kao specijalizirani muzej tehnike

Arheološki muzej u Zagrebu – najveći dio spomeničke građe je iz krajeva koji pripadaju hrvatskom povijesnom prostoru, no tu su još i Egipatska zbirka, kao i znatan dio materijala Numizmatičke zbirke, stranog je podrijetla i nekoliko značajnih kolekcija grčkog i rimskog spomeničkog materijala.

Muzej vodoopskrbe – prošećite muzejom i na zabavan način učite o povijesti zagrebačkog vodovoda

Muzej antičkog stakla u Zadru – muzej je arheološki, ali specijaliziran sa svojim postavom i predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike

Arheološki muzej Zadar – ima više odjela: odjel za prapovijesnu, antičku, srednjovjekovnu arheologiju, odjel za novi vijek, odjel za podmorska arheološka istraživanja, odjel za pedagoško-andragošku djelatnost, konzervatorsko-restauratorski odjel, knjižnica i drugi, te Muzej ninskih starina.

Muzej Vučedolske kulture Vukovar – saznajte zašto je Vučedol jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Europe

Muzej i knjižnica grada Pregrada – ima stalni postav koji čine tri zbirke: Numizmatička zbirka, Zbirka rudarstva i geologije i Ljekarnička zbirka Thierry.

Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru – stalna postava umjetničkih slika, namještaja i uporabnih predmeta od 16. do 19. stoljeća u ambijentalno uređenim salonima Kneževa dvora, sjedištu vlade i kneza Dubrovačke Republike, te zbirke starog dubrovačkog novca, medalja, pečata, grbova i oružja.

Dvorac Trakošćan – danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika.

Etnografski muzej Rupe – Stalni postav prikazuje skladištenje žita in situ, a predočeno je i tradicijsko gospodarstvo i ruralna arhitektura dubrovačke okolice uz svečane nošnje.

Tiflološki muzej u Zagrebu – izložba – “Netaknuta priroda : otok Rava” – ideja prikaza dijelova netaknute prirode potaknuta je željom da se osobama oštećena vida na osebujan, multisenzorni način predstave i prikažu još uvijek sačuvani, prirodni dragulji naše zemlje, baš poput otoka Rave.

Arheološki muzej Istre – danas je ustrojen na Arheološki odjel, Dokumentacijski odjel, Knjižnični odjel, Edukacijski odjel i Konzervatorsko-restauratorski odjel. Muzej ima i dislocirane zbirke u pulskom amfiteatru, o kojem i skrbi, potom u Augustovu hramu i franjevačkom samostanu te u Nezakciju.
Muzejsko galerijski prostor Sveta Srca
Galerija Amfiteatar
Podzemlje Amfiteatra
Galerija C8

Muzej bl. Alojzija Stepinca – Zagrebačka nadbiskupija – predstavlja javnosti brojne dokumente i predmete kojima se za života služio kardinal Stepinac

U potresu u Zagrebu nažalost teže je stradala i  Zagrebačka katedrala,

Muzej Mimara – uz primarnu ulogu čuvanja umjetničke baštine, misija muzeja je komunicirati posjetitelju bogate i slojevite umjetničke, povijesne i civilizacijske sadržaje koji se mogu dekodirati iz pojedinih umjetnina ili skupina umjetnina.

Muzej triljskog kralja – istražuje, čuva i dokumentira kulturnu baštinu s područja Trilja, ponajprije arheološku, a potom etnografsku i kulturno-povijesnu.

Muzej krapinskih neandertalaca (potreban Flash player) – prikuplja, čuva, stručno obrađuje i prezentira geološku, paleontološku i arheološku građu.

Muzej grada Zagreba (potreban Flash player) – stalni postav portretira grad u svim njegovim aspektima, od političkoga, crkvenoga, povijesnoga i gospodarskoga do arhitektonsko-urbanističkoga, kulturno-povijesnoga, zabavnoga i svakodnevnoga.

Muzej Sinjske alke – postav uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike koje donosi u suvremenoj digitalnoj formi. Posebnu atrakciju postava predstavlja prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini.

Hrvatski povijesni muzej –  muzejska građa broji gotovo 300.000 muzejskih predmeta sistematiziranih u šesnaest muzejskih zbirki

Vjerujemo kako je ovo samo dio ponude u Hrvatskoj, no isto tako vjerujemo kako ćete nakon što „prosurfate“ po muzejima i sami potražiti neke nove destinacije i lakše prebroditi ovu pandemiju.

 

Foto: Youtube screenshot

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close