TehnologijaTurizam

Vijetnam razvija hi-tech poljoprivredu

Prema direktoru vijetnamskog Instituta za politiku i strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja (IPSARD) Nguyen Do Anh Tuanu, Vijetnam treba promovirati hi-tech poljoprivredi kako bi poboljšao kvalitetu proizvodnje hrane i učinkovitost.„Poljoprivrednici i tvrtke moraju se angažirati oko primjene znanosti i tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, a ne samo država i znanstvene istraživačke organizacije. U biti, tvrtke igraju veliku ulogu u podizanju tehnološkog razvoja sektora povećavajući pristup poljoprivrednicima hi-tech aplikacijama“, rekao je Tuan dodajući kako poslovni angažman može pomoći u rješavanju problema s financiranjem i izlaznim tržištima za poljoprivredne proizvode.

Na temelju ove teorije, uvedeno je niz inicijativa za hi-tech poljoprivredu. Projekt za njezin razvoj do 2020. godine odobren je od strane premijera 2010. godine, i uključuje mnogobrojne aktivnosti za istraživanje i razvoj, promociju, treniranje djelatnika i pomoć u razvoju poslovanja. Do sada su brojni gradovi i provincije postale poželjne destinacije za hi-tech poljoprivredu kao što su ho Chi Minh, Lam Dong, Vinh Phuc i Quang Ninh.

Vijetnamska vodeća privatna grupa Vingroup provodi prvu fazu projekta hi-tech poljoprivrednog centra vrijednu 29,8 milijuna dolara na 43 od 200 hektara, proizvodeći 20 različitih vrsta povrća i voća po VietGap standardima. Početni urod je 2,5 do 3 tone dnevno za opskrbu svog VinMart sustava, te njima pomažu u otvaranju radnih mjesta za oko 200 lokalnih radnika. Projekt zapošljava vrhunske tehnologe iz Japana, Izraela i Južne Koreje kao bi se osiguralo da proizvodi zadovoljavaju VietGap, GlobalGap te standarde ekološke proizvodnje. Cilj im je stvoriti hi-tech poljoprivrednu proizvodnu zonu sa centrom za nabavu, preradu, čuvanje i tehnološki transfer.

Vijetnam ima ogroman potencijal za razvoj hi-tech poljoprivrede što objašnjava zašto su se mnoge vodeće lokalne grupe, kao što su Vinamilk, TH True Milk i Duc Long Gia Lai, upustila u ovaj sektor. Prema Tuanu, i mnogi strani investitori napravili su pravi pohod na vijetnamsku poljoprivredu.

Prema nacionalnim ciljevima, Vijetnam bi do 2020. godine trebao postati dom za 200 hi-tech poljoprivrednih tvrtki i 10 hi-tech poljoprivrednih zona. Ipak, za sada su samo 22 tvrtke prešle na visku tehnologiju od njih tisuće koje postoje. Razlog je što se tvrtke suočavaju s problemima u financiranju jer je u ovom sektoru potrebno puno vremena za nadoknadu uloženih sredstava.

Stručnjaci predlažu privlačenje investicija promicanjem modela javno-privatnog partnerstva gdje država postavlja standarde i provodi konkretne politike za poticanje poslovanja kako bi se koristio tehnološki napredak u poljoprivredi. Vlada također planira poljoprivredne proizvodne zone i pojašnjava politike. Gradovi i provincije mogu usko surađivati u poslovanju tijekom provedbe projekta.

 

Izvor: agrobiz.hr | Foto: prevel.ca

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close