Turizam

VIDEO – RIJEKA LIKA: Tiha ponornica od velikog potencijala

Regija Lika prepuna je zaboravljenih ili čak neotkrivenih bisera ljepote


Područje Ličko-senjske županije ima nekoliko rijeka, poznatije su svakako rijeka Gacka i rijeka Lika. Iako se o rijeci Gackoj više piše, ona imena “Lika” neopravdano se zaboravlja. Mnogo je potencijala. Turističkog, gospodarskog i kulturnog. Ipak, malo je toga poznatog o rijeci Lici.

Rijeka Lika duga je čak 78 kilometara i izvire pod Vaganskim vrhom na Velebitu. Rijeka je ponornica, a ima i nekoliko pritoka. Glamočnica, Jadova, Novčica i Otešica u gospićkom se kraju spominju više nego sama rijeka Lika. Ipak, površina porječja Like je čak 1570 četvornih kilometara, a izvire na na 600 metara nadmorske visine. Dio kanjona rijeke Like pod upravljanjem je Pećinskog parka Grabovača.

Kruščica i akumulacijsko jezero

U kanjonu rijeke Like, točnije Ličkog polja, nalazi se i brana akumulacijskog jezera Kruščica. Na donjem dijelu toka kod sela Mlakva. Kruščica je potopljeno mjesto po kojem je akumulacijsko jezero dobilo ime, a u vrijeme ljetnih mjeseci vide se i temelji i ruševine crkve i drugih imanja. Do jezera se može doći iz smjera Kaluđerovca rijekom Likom. Akumulacijsko jezero sagrađeno je 1971. godine.

Rijeka Lika je odsječena od ponora u Lipovu polju i ulijeva se u rijeku Gacku.

Kosinjski most je najpoznatija građevina

Jedna od najpoznatijih građevina na rijeci Lici je Kosinjski most. Most preko rijeke Like koji je projektirao Milivoj Frković u 19. stoljeću, sagrađen je tehnikom “uklinjanja kamena” i dug je 70 metara. Jedinstven je po otvorima u lukovima koji imaju funkciju rasterećenja vodenog vala, a u vrijeme mirnih voda polukrug nad rijekom zrcali se na rijeci Lici te opisuje savršene krugove. Most na rijeci Lici sagrađen je 1929. godine, a  od 1936.  je u prometu.

Vladimir Arbanas za naš portal dao je dozvolu korištenja videa i fotografija, pa pogledajte što je zabilježio o rijeci Lici.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close