HrvatskaVijesti

VIDEO Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić objavili jedinstvenu interpretaciju Himne

U studiju Croatia Recordsa jedna od naših najboljih pjevačica i dobitnica Porina za životno djelo, Josipa Lisac, uz višestruko nagrađivanog pijanista, peterostrukog dobitnika Porina, Zvjezdana Ružića, otpjevala je himnu Lijepa naša domovino.


Skladba koja je početkom godine izazvala oprečne reakcije ovaj je put u posve drugačijoj atmosferi dobila onu boju i zvuk kakav su ovo dvoje glazbenika prvobitno i zamislili.

Skladba Lijepa naša domovino je himna, ali i velika pjesma. Kad smo je premijerno izveli, bila je na početku jedne važne državne svečanosti. Kao glazbenica mogu reći da mi je drago da se toliko raspravljalo o glazbi, a kao umjetnica podržavam umjetničku slobodu interpretacije i izlaženje iz uobičajenih okvira. Željela sam da to bude posebna izvedba jer to je i moja himna. Vjerujem da će sada publika dobiti jaču poruku“, objasnila je Josipa.

“Bilo je predobro da je ne bismo i službeno snimili! Ne zbog komentara, ne zbog halabuke koja je nastala oko naše izvedbe, već zbog onog osjećaja koji se u nama probudio već na prvoj probi, kada smo osjetili da je to to – izvedba u onoj boji u kojoj i Josipa i ja vidimo našu domovinu: kao nježnu, punu ljubavi, otvorenu za sve različitosti, bez razlika gdje razlika ne bi trebalo biti. Možda je samo utopija, ali još uvijek vjerujem da upravo prema tim lijepim slikama kao narod putujemo. I zato ove note i ovakav aranžman – jer je to najiskrenije što smo mogli i znali dati, u nadi da će naša poruka doprijeti do srca onih koji sanjaju slično”, poručio je Zvjezdan.

Mastering skladbe radili su Goran Martinac, Porinom višestruko nagrađivani ton majstor, te Mauro Širol, a za vizualni dojam pobrinula se ekipa vrsnih snimatelja: Dario Lepoglavec, Donald Jedvaj, Marko Petrović, Stjepan Dolenc i Hrvoje Ramađa, na čelu s redateljem Markom Zeljkovićem. Prekrasne pejzaže hrvatskih polja, planina, rijeka i Jadranskog mora snimili su: Tino Mrvelj, Ivica Vranjić, Ivan Jajčević, Igor Ivanović i Marko Zeljković. Posebna zahvala ide Yamahi Music Europe, koja je specijalno za ovu prigodu za Zvjezdana Ružića dopremila koncertni klavir Yamaha C7.

Izlaženje iz okvira prati Josipu Lisac gotovo cijelu karijeru, dugu preko 50 godina, bilo da se radi o glazbi, modnom izričaju ili razmišljanju. Poput svih profesionalaca koji su potpuno posvećeni svom životnom pozivu, o svakoj svojoj izvedbi pomno razmišlja, a njene pjesme i nakon 40 godina ne zvuče nimalo zastarjelo; dapače, svakom izvedbom ona u njih unosi novi život.

Upravo zato je himna Lijepa naša domovino u izvedbi Josipe Lisac & Zvjezdana Ružića snimljena kako bi ostala trajno zapisana, poput Vile Velebita i drugih velikih pjesama koje je svojedobno otpjevala ova glazbena diva.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close