LikaVijesti

Veterani bikeri iz Hrvatske i Kosova posjetili Gospić i nekadašnje ličko bojište

POSJET VETERANA BIKERA

U Gospić su danas u sklopu obilaska južnog bojišta, područja Splita i Zadra, te sudjelovanja u defileu „Ponos ratnih veterana“ u Kninu povodom obilježavanja akcije Oluja, došli članovi Moto kluba Veterani-Croatia. S njima je bilo i četrnaest veterana bikera s Kosova. Oni su danas obišli i nekadašnje ličko bojište na kojemu je sudjelovao veliki broj Albanaca, kako iz Hrvatske, tako i s Kosova. Velika je povezanost dvaju naroda, albanskog s Kosova i Hrvata koji su u ne tako dalekoj prošlosti morali i ratovati, brojni su Albanci došli u Domovinskom ratu boriti se za Hrvatsku, Hrvatska im je to na neki način materijalno vraćala dok je Oslobodilačka vojska Kosova ratovala za nezavisnost Kosova. Ovom prigodom primio ih je gradonačelnik Karlo Starčević. Istaknuo je da su obje države i oba naroda samostalnost dobili uz velike žrtve.

U Gospić je došao i Tom Kačinari koji je rođeni zagrepčanin, ali stalno okuplja svoj albanski narod uz Hrvate. Inače odaziv Albanaca kao pripadnika nacionalne manjine u obrani Hrvatske bio je izrazito velik. 2,876 Albanaca branilo je Hrvatsku. 87 njih dalo je svoje živote, 37 ih je još uvijek na popisu nestalih. Kačinari vodi pravnu bitku s Ministarstvom obrane za priznavanje statusa Albancima koji su ratovali i na ličkom bojištu, a to im ni sada nije priznato. Prava im nisu priznata. Nažalost najbolji primjer su obitelji dvojice poginulih i devetorice ranjenih Albanaca 13.listopada 1991.godine u Ličkom Osiku koje su jedva počele ostvarivati svoja prava jer postrojba u kojoj su ratovali nije priznata. Potom ih je sve zajedno primio i župan Ernest Petry. I županu i gradonačelniku Kačinari i gosti iz Kosova darovali su po jednu bocu albanskog konjaka Skender beg, svojevrsnog nacionalnog albanskog pića.

Na ovim toplim prijemima u Gospiću zahvalio se predsjednik udruge bikera veterana iz Kosova koji se zahvalio hrvatskom narodu i u ovoj posljednjoj situaciji u vezi s nastradalim autobusom na autocesti kod Slavonskog Broda. Članove Moto kluba Croatia i bikere iz Kosova dočekali su naravno i pripadnici braniteljskih udruga iz Gospića.

IZVOR: Gospic.hr

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Back to top button
Close