Događanja

Veliki udarac za rusku atletiku

Vijeće Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) odlučilo je privremeno suspendirati Ruski atletski savez (ARAF) zbog optužbi za sustavno korištenje dopinga ruskih atletičara koje su se pojavile ranije ovoga tjedna. Za takvu odluku glasovalo je 22 od 23 člana Vijeća IAAF-a.


Neovisna komisija Svjetske anti-dopinške agencije (WADA) u ponedjeljak je objavila izvješće u kojem se Rusiju optužuje za sustavno korištenje nedopuštenih sredstava i to u suradnji sportaša, tamošnjeg atletskog saveza i anti-dopinške agencije, a WADA je stoga i predložila mjeru koju je Vijeće IAAF-a i izreklo.

Ruska anti-doponška agencija je uzorke koji su bili pozitivni uništavala, što je dovelo i do zatvaranja moskovskog laboratorija.

‘Zbog nesposobnosti ARAF-a da se nosi s dopinškom aferom, odlučili smo ju privremeno suspendirati, to je najteža kazna koju smo mogli izreći. Ovo je sramotni poziv za buđenje kojim pokazujemo kako nećemo tolerirati varalice na bilo kojoj razini natjecanja. IAAF, WADA i sve naše članice moraju istinski preispitati svoju kulturu i pronaći gdje griješimo kako bismo se odlučnije upustili u ispravljanje tih pogrešaka kako bismo vratili povjerenje u naš sport’, rekao je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

Kako bi zadržao članstvo u IAAF-u, novi ruski savez morat će ispuniti niz kriterija, a njih će kontrolirati neovisni inspektori’, dodao je Coe.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko izjavio je kako je očekivao da će Vijeće IAAF-a donijeti odluku o suspenziji ARAF-a.

‘Ova suspenzija je privremena. Posebna komisija još treba doći do srži. Siguran sam kako se sve može popraviti i da će naši sportaši nastupiti već na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u ožujku, ali glavni cilj su Olimpijske igre u Riju’, rekao je Mutko.

‘Komisija sportaša IAAF-a je vrlo razočarana razvojem događaja i optužbama koje su upućene prema našem sportu. Ljutiti smo zbog štete koja se nanosi atletici, te stojimo iza našeg predsjednika koji se ne ustručava suočiti s velikim izazovima s kojima je naš sport suočen. Sportaši će nastaviti raditi na procesu čišćenja atletike i tražit ćemo da se oni koji treniraju i natječu se čisti ne budu ukaljani manjinom koja se dopingira”, izjavio je član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), čaln Vijeća IAAF-a i predsjednik Komisije sportaša IAAF-a Frankie Fredericks.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close