Vijesti

Uzrokuje li stres sijedu kosu?

Kaže se da je Maria Antoaneta posijedila noć prije nego li su joj odrubili glavu. Neki smatraju da je stres uzrokovan danom skore egzekucije prouzročio da njezini lijepi uvojci za nekoliko sati izgube boju.


Mnogi znanstvenici ne smatraju priču istinitom, ali istovremeno priznaju da stres definitivno ima ulogu u postepenom procesu dobijanja sijede kose. Sigurno imate sličnu priču iz svoje okoline.

U mojoj obitelji kruži priča da je baka, tada vrlo mlada žena, posijedila onoga dana kada su saveznici bombardirali Split, a bomba je pala na njihovu kuću.

Žene prosječno počinju sijediti oko trideset i pete godine. Muškarcima se to događa oko tridesete. Ovisno o genima i općem zdravlju, prve sijede vlasi mogu se pojaviti i u srednjoj školi ili doći tek iza pedesete.

Da bi razumjeli da li je naše dijete u pubertetu krivo što nam sijedi kosa, potrebno je shvatiti nešto od ljudske fiziologije. Uobičajeno, ljudska glava ima oko 100.000 folikula, od kojih iz svake tijekom života nikne nekoliko dlaka.

Na dnu svake folikule je mala tvornica dlaka gdje stanice surađuju da bi stvorile boju kose. Boja kose dolazi od pigmenta melanina. Kosa koja je izgubila većinu melanina je sijeda, a kosa koja je izgubila sav melanin je bijela.

Još uvijek se razmatra da li i stres uzrokuje sijedu kosu ali u svakom slučaju treba odvojiti kronični stres od onog akutnog koji je Maria Antoaneta osjetila prije giljotine.

Studija iz 2013. godine, objavljena u časopisu Nature Magazine, tvrdi da postoji veza između dugotrajnog stresa i boje kose. Hormoni koje tijelo proizvodi u odgovoru na stres, mogu iscrpiti matične stanice melanocita koje određuju boju kose. Stres uzrokuje da matične stanice napuste folikule kose, ostavljajući kosu sijedom ili bijelom.

Druga istraživanja kažu da je proces sijede kose jednadžba sa puno varijabli. Stres može utjecati na preživljavanje ili aktivnost melanocita ali nema jasne veze između stresa i sijede kose, kaže Scientific American.

Bez obzira na to čini li nas stres sijedima ili ne, treba ga pokušati smanjiti. Stres vodi visokom krvnom tlaku, srčanim udarima, tjeskobi i depresiji pa ga i zovemo tihim ubojicom.
A što se nesretne Marije Antoanete tiče, druga, vjerojatnija teorija kaže da je bila sijeda i prije ali se skrivala iza perike koju je trebalo skinuti prije odsijecanja glave.


 

Tekst: telegram.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close