Vijesti

Uspješno završena radionica kreativnog pisanja u okviru projekta „Fanzin”

Likovna udruga Lika je u okviru projekta „Fanzinˮ organizirala tjednu radionicu kreativnog pisanja, koja se izvodila u Razvojnom centru Ličko senjske županije.


Radionicu je uspješno završilo pet polaznica. Autor i izvođač radionice bio je Zoran Žmirić, kolumnist, glazbenik i književnik, član Hrvatskog društva pisaca čija su djela prevedena na niz svjetskih jezika te dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja.

Radionica je oblikovana u devet cjelina koje su objedinile sve važne aspekte pisanja. Svaka je uključivala teorijski dio i primjere iz različitih umjetničkih izričaja, a pet je polaznica imalo priliku i praktično primijeniti naučeno kroz niz tematski osmišljenih vježbi. Završni dio posvećen je konkretnim koracima potrebnima za objavljivanje knjige.

Od poticaja za pisanje do razvoja likova, od strukture zapleta do tehnike pripovijedanja i stila, kreiranja intrigantnih dijaloga i osmišljanja imena likova  svaka cjelina bila je prilika za učenje i napredak, te jedno novo poglavlje u knjizi kreativnosti koju su polaznice zajedno stvarale. Primjenom tehnika opuštanja i fokusiranja polaznice su shvatile važnost mentalne pripreme te otkrile da je ključ uspjeha u stvaranju jednostavno ponekad samo usporiti, smiriti um i duboko udahnuti.

Jedan od najdragocjenijih aspekata radionice bio je stvaranje zajednice i podrške među polaznicama. Sve polaznice su imale priliku podijeliti svoje ideje i stvaralačke dileme i dobiti povratne informacije, pronalazeći ohrabrenje i nadahnuće u drugima, iako im se u nekim trenutcima činilo da se u pisanju i neće baš tako dobro snaći. Osnažene novim znanjem i samopouzdanjem, sada su spremne nastaviti svoj kreativni put s više motivacije i praktičnih vještina.

Ovo su neke od reakcija polaznica:

Hvala Vam na otvorenoj mogućnosti za sudjelovanje na radionicama. Nadam se da će biti još prilika za ovakvo nešto, a ja ću svoje iskustvo svakako podijeliti sa svojim krugom. 

Puno smijeha, šalica kave i malo čokolade pokazali su se nezaobilaznim dijelom kreativnog procesa.

Poštovani, meni je bilo super. Naučila sam nešto novo, skupina je bila konstruktivna, voditelj odličan. Nadam se da ćemo imati i napredni tečaj. Hvala i lijep pozdrav! 

Ovo nije bila obična radionica, već životna avantura u kojoj smo se dobro zabavile, stvorile nova prijateljstva i otkrile da je pisanje puno više od niza riječi na papiru. To je snažan alat koji nas poziva na nevjerojatna putovanja, otvarajući nam vrata u nepoznato na svakom koraku. Prošećite našim gradom i zabilježite sve što vas privlači – boje, teksture, zvukove, mirise. Jedna rečenica ili jedan prizor dovoljni su da vas potaknu na pisanje vlastite priče.

Projekt „Fanzinˮ financira se sredstvima Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukoliko se želite pridružiti mreži volontera ili nekoj od radionica u okviru projekta „Fanzinˮ, možete se javiti Likovnoj udruzi Lika putem e-mail adrese: [email protected].

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close