Dom

Obiteljski zakon: Prije ulaska u brak budući supružnici ići će na konzultacije o pravima i obvezama

Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je teze za izradu novog Obiteljskog zakona kako bi se buduće supružnike upoznalo s njihovim bračnim pravima i obvezama, čime je otvorena javna rasprava u kojoj do konačnih promjena može sudjelovati zainteresirana javnost


Novim zakonom planira se, uz ostalo, uvođenje predbračnog savjetovanja o pravnim posljedicama zasnivanja braka, pravima i obvezama bračnih drugova, s naglaskom na roditeljska prava i odgovornosti, načela uređenja zajedničke roditeljske skrbi, zajamčena prava djece i imovinskopravne odnose.

Ti su zaključci, kaže ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, nastali na temelju iskustava radne skupine, posebice sudaca, odvjetnika, djelatnika centara za socijalnu skrb i medijatora koji se svakodnevno susreću s tim problemima.

Juretić kaže kako je bitno upozoriti osobe na sva prava, ali i posljedice koje proizlaze iz tih prava ili na probleme u kojima se mogu naći.

‘Svi idemo u brak iz ljubavi, a ne iz računice, ali nažalost smo svjesni i velikog broja rastava brakova i problema koji nastaju poslije oko djece i imovinskog prava’, kazala je Juretić novinarima uoči konferencije u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Stoga će se, dodala je, nastojati upozoriti ljude, odnosno upoznati ih s njihovim pravima, obvezama i mogućnostima koje slijede da bi kasnije to iskustvo za njih bilo što manje traumatično.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close