Turizam

Ukrajina: zemlja gdje etanol teče u potocima

Prema istraživanju od prije dvije godine, Ukrajinci su šesta ‘najpijanija’ nacija na svijetu. Ništa čudno kad je domaće piće povoljno…


Ne, nije riječ o majčici Rusiji, već njihovim susjedima Ukrajincima! Vodimo vas u ogromnu zemlju gdje etanol teče u potocima, žene su prekrasne, a na svoje će doći i ljubitelji gastronomije. Ukrajina, dolazimo!

U redu, dolazimo kad se malo smire strasti i među Rusima i Ukrajincima zavlada konačno mir, a dotad ćemo proučiti i naučiti sve o Ukrajini. Krenimo stoga, s ovih deset činjenica!

1. Površinski gledano Ukrajina je najveća europska zemlja i prostire se na nešto više od 233 tisuće kvadratnih kilometara. Unatoč tome ima znatno manje stanovnika (gotovo duplo) od Njemačke, a i ovdje ne računamo Rusiju, čiji najveći dio leži na azijskom kontinentu.

2. Službeni jezik u državi je ukrajinski, ali veliki dio populacije zna i ruski, što nije čudno s obzirom na povijest zemlje.

3. Najpoznatija nacionalna jela su boršč (potječe iz Ukrajine, a ne iz Rusije kako se uobičajeno misli), deruny (specijalitet od krumpira) i vareniki s višnjama koji se poslužuju kao desert.

4. Prema istraživanju od prije dvije godine, Ukrajinci su šesta ‘najpijanija’ nacija na svijetu. Ništa čudno kad je domaće piće povoljno, pa u kafiću pivo stoji 7 – 8 kn, a i votka je gotovo – besplatna.

5. Ovdje su ludi i za McDonaldsom. Tako je onaj kijevski u blizini željezničkog kolodvora prije nekog vremena bio treći po posjećenosti na svijetu, unatoč činjenici da je u drugom istraživanju rangiran među pet najgorih McDonaldsa na svijetu…

6. Jednom godišnje, točnije 23. lipnja, slavi se dan Ivana Kupale. Zapali se vatra koju zatim mladi preskaču, a ako momak i cura uspiju preskočiti držeći se za ruke, njihova bi ljubav trebala potrajati zauvijek.

Više na punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close