VijestiZdravlje

Kada je uistinu potrebno posjetiti zubara?

Mnogi tako odgađaju odlazak zubaru pa se preporučene kontrole od dva puta godišnje prometnu u jednom svakih nekoliko godina (i to tek kad zagusti). Dan oralne higijene, koji se diljem svijeta obilježava 20. ožujka, dobra je prilika da se podsjetimo očitihznakova kada je uistinu potrebno posjetiti zubara.


1.Loš zadah
Svakome se, barem jednom u životu, dogodilo da ima loš zadah i baš u tom trenutku, niste imali pri ruci gume za žvakanje ili bombone s okusom mentola. Loš se zadah može javiti zbog pušenja, hrane neugodnog mirisa, suhih ustiju, ali i bolesti desni.

Također, on može biti indikator i ozbiljnijih bolesti, poput dijabetesa, problema s probavom, bolesti jetre. Zato je potrebno na vrijeme posjetiti stomatologa koji može propisati terapiju ako je riječ o oralnoj bolesti ili otkloniti mogućnost oralne bolesti i uputiti vas drugom liječniku na pregled.

2.Osjetljivost zubi
Pretjerana osjetljivost zubi rezultat je vanjskih podražaja, kao što su topla ili hladna temperatura hrane ili pića koju konzumiramo, udisanje hladnog zraka, ali i drugi. Neki od razloga osjetljivih zubiju mogu biti agresivno četkanje zubiju, škrgutanje zubiju ili bruksizam, ali i karijes ili periodontalne bolesti, zbog čega je potrebno što prije posjetiti stomatologa. Naime, postoji dokazana povezanost između periodonotalnih bolesti i drugih bolesti, kao što su, primjerice, dijabetes i srčane bolesti. Prenosi zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close