Vijesti

U Zadarskoj županiji dvije novooboljele osobe

NAKON 16 DANA

Nakon 16 dana negativnih nalaza na koronavirus, u Zadarskoj županiji dvije su nove pozitivne osobe, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.


Broj zaraženih na zadarskom području tako se popeo na 87, a 83 pacijenta su izliječena, rekao je Vicković i izvijestio da su novozaraženi iz Zadra i Biograda.

Jučer je testirano 49 osoba i dvije su bile pozitivne. Ovo je upozorenje da je virus još tu i da nema opuštanja, poručio je Vicković.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić rekao je kako je jedna oboljela osoba bila 2. svibnja na letu iz Frankfurta u Zagreb, odakle je došla informacija da su imali pozitivne radnike koji su se vraćali iz Švedske, pa je rečeno da se u Zadru putnici testiraju.

Testirano ih je 11 koji su bili u tom avionu i jedan je bio pozitivan. Druga zaražena osoba je muškarac iz Biograda koji je imao blage simptome još početkom svibnja i nije tome pridavao pažnju, ali njegov liječnik inzistirao je na testiranju.

Zaraženi muškarac nije imao širok krug kontakta, samo šest iz obiteljskoga kruga i svi su stavljeni pod nadzor. Osoba iz aviona ima samo jedan kontakt, riječ je o vozaču taksija koji ga je vozio iz zračne luke u Zagrebu do Zadra pa ga tražimo kako bismo ga obavijestili, objasnio je Medić.

Napomenuo je kako je ovo druga faza epidemije, te ocijenio kako je prva faza prošlo dobro.

Prije dva i pol mjeseca oprema nam je bila oskudna, sada je druga priča i vidjet ćemo što će nam donijeti novo razdoblje, ustvrdio je Medić.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina rekao je kako od 8. svibnja na COVID odjelu nema pacijenata, a od 17. ožujka, kad je primljen prvi oboljeli, liječilo se 35 pacijenata, od čega sedam u COVID jedinici intenzivnoga liječenja.

Jedan 88-godišnji pacijent je umro, 11 ih je premješteno u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biograd, a 23 su upućena na kućnu njegu. Trenutačno je jedan pacijent na opservaciji i čeka uzorak brisa, a što se tiče zdravstvenih djelatnika, od 8. svibnja nitko nije u samoizolaciji. Ozdravila su tri liječnika i četiri medicinske sestre, izvijestio je Čulina te istaknuo da COVID odjel i dalje radi 24 sata i zbrinjavaju se svi pacijenti koji su bili ili u kontaktu sa zaraženima ili imaju visoku temperaturu.

Načelnik stožera Šime Vicković rekao je da je županijski tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi utvrdio tri propusta u zadarskim domovima za starije osobe.

U jednom je broj štićenika bio veći od registriranog, jedan je radio bez dozvole za rad, a jedan je dobio broj za rad, ali nije dobio rješenje resornoga ministarstva. Mi smo sve te primjedbe po naputku proslijedili ministarstvu, a što se tiče zaštite, svi su se držali preporuka i mjera Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, rekao je Vicković.

U samoizolaciji je bilo ukupno 14.516 osoba, a u nadzoru je evidentirano 78 kršenja te mjera.

 

Izvor: Hina | Foto: Wikimedia Commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close