Turizam

U sezoni 2024. ne sanjajmo nove rekorde. Brinimo o kvaliteti, razmišljajmo na dugi rok i riješimo se ‘overturizma’

Turizam je s oko 20 posto udjela u BDP-u iznimno važan za hrvatsko gospodarstvo.


Uz to, sektor je u proteklim godinama pandemije i energetske krize pokazao da je dovoljno profesionalan, odgovoran i prilagodljiv da može u iznimno teškim uvjetima napraviti odličan rezultat, bolji od jake mediteranske konkurencije.

Istovremeno, domaći turizam je jedan od rijetkih domaćih sektora koji i dalje ima priličan potencijal rasta i razvoja, otvaranja novih radnih mjesta, povećanja investicija i plaća, pa onda i podizanja standarda ne samo izravno zaposlenih u turizmu, već posredno i svih građana Hrvatske.

No, kako bi sačuvali čvrste temelje na kojima možemo nastaviti uspješno rasti pa i realizirati taj dodatni potencijal, moramo temeljiti razvoj na osnovama održivosti i što prije početi rješavati naš najveći izazov, a to ‘overturizam’. Overturizam je već izražen u sve većem broju naših obalnih destinacija i prijeti ugrožavanju naše konkurentnosti na srednji i dugi rok.

Danas je u Hrvatskoj udio hotelskog smještaja u ukupnom smještajnom kapacitetu svega 9,5 posto što je najniže na Mediteranu, a upravo kroz povećanje udjela hotelskog smještaja možemo napraviti značajniji pomak i prema održivosti turizma i prema željenom povećanju njegove kvalitete pa onda i pozitivnog utjecaja na lokalne sredine i ukupno gospodarstvo.

Hotelski smještaj značajno manje opterećuje lokalnu infrastrukturu, a generira puno duži turistički promet i veću prosječnu potrošnju, no uz to i razvija lokalne destinacije, kreira cjelogodišnja radna mjesta i mogućnosti za razvoj dodatnih biznisa povezanih s turizmom.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

 

Izvor: poslovni.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close