Turizam

U Rimu se ponašajte kao Rimljanin

Koliko ste puta samo čuli da se u Rimu trebate ponašati poput Rimljanina? E, pa ako slijedite ove upute, nitko i neće pomisliti da ste turist, već pravi Rimljanin! Samo nemojte pretjerivati…


Došli ste prvi put u talijansku metropolu. Promet je lud, svi trube, gužve su ogromne, a vi ste pomalo izgubljeni? Ništa zato, slijedite samo naše upute!

Preskočite redove za turističke atrakcije
Možda i najpoznatija rimska znamenitost je slavni Koloseum, koji već dvije tisuće godina oduševljava posjetitelje. Kako biste ušli, morate čekate gotovo kilometarski red, no vi samo kupite kartu u prodavaonici na Palatinu i direktno se zaputite do ulaza bez čekanja u redu. Tako to rade Rimljani.

Jasno, možete kartu kupiti i putem Interneta, a ista stvar vrijedi i za jednako popularne muzeje u Vatikanu. Nipošto ne čekajte u redu jer je to gubitak dragocjenog vremena.

Posjetite Galleriu Borghese
Jedna od najpoznatijih rimskih galerija sadrži sjajna djela Tiziana, Berninija, Caravaggia i ostalih majstora. Ni slučajno se ne pojavljujte u galeriji bez karte, jer u osam sati koliko galerija radi, unutra može ući svega 360 posjetitelja. Kartu kupite unaprijed na službenim stranicama galerije, izdvojite 15–ak eura i uživajte u remek djelima. Prije ili poslije posjete svakako prošećite prekrasnim parkom.

Nemojte jesti na Španjolskim stubama
Rim nudi i sjajnu tjesteninu i deserte, ali nemojte ništa od toga jesti na poznatim Španjolskim stubama. Naime, zbog turista koji su stalno jeli i često uništavali stube, rimski gradonačelnik prije tri godine zabranio je konzumiranje hrane na stubama. Stoga oprez, jedite negdje drugdje a nikako na stubama, da ne plaćate kazne bez veze.

Posjetite Trastevere
Možda i najljepša rimska četvrt, prekrasna i puna života 24 sata na dan. Prepuna zgodnih malih restorana, kavana i kafića, idealna za malo drukčiji doživljaj Rima, podalje od turističkih atrakcija. Sjedite, pojedite pizzu, naručite espresso i prepustite se užicima ove čarobne četvrti…


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close