Vijesti

U ovim zemljama studiranje je najskuplje

Tvrtka Expert Market analizirala je podatke iz posljednje tri godine i sastavila listu od ukupno deset zemalja gdje roditelji moraju potrošiti najviše novca na školarine za studiranje svoje djece.


Na listi su se pretežito našle zemlje gdje su prosječne plaće dosta niske, no i SAD i Velika Britanija nalaze se na njoj jer su, unatoč vrlo visokim mjesečnim primanjima, tamošnje školarine enormno velike.

U obzir su uzeli prosječne plaće u svakoj od zemalja, iznose školarina za studiranje do prvostupničke diplome te koliko za te školarine roditelji moraju izdvojiti od plaća koje imaju, a čini se kako pojedini od njih moraju izdvajati i do 90 posto prihoda.
Popis zemalja prenosi Business Insider, a među njima se, na vrlo visokom mjestu, nalaze i naši susjedi.

10. Singapur

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 242 815 kn
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 665 913 kn
Postotak plaće potrošen na školarinu: 36 posto

Singapur je država koja ima samo pet javnih sveučilišta, zbog čega su školarine za znanstvene i medicinske studije obično jako visoke. No, Singapur je također i treća najbogatija država na svijetu, zbog čega roditelji ondje moraju izdvojiti nešto više od trećine vlastitih prihoda kako bi svojoj djeci osigurali barem prvostupničku diplomu.

9. Velika Britanija (istraživanje ne uključuje Škotsku)

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 280 704 kn
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 650 618 kn
Postotak plaće potrošen na školarinu: 40 posto

Školarine na britanskim sveučilištima toliko su visoke da roditelji na njih troše gotovo polovicu svojih prihoda, no unatoč tome, Velika Britanija nalazi se tek na devetom mjestu ove liste, upravo zato što su tamošnje plaće još uvijek daleko više od plaća u većini drugih država. Školarina za jednu godinu studija u Velikoj Britaniji može narasti i preko 93 tisuće kuna, ovisno o vrsti studija i sveučilišta.

8. Litva

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 163 959 kuna
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 339 626 kuna
Postotak plaće potrošen na školarinu: 48 posto

Studenti su još 2009. godine održali veliki prosvjed protiv reformi visokog obrazovanja u glavnom gradu Vilniusu, jer su bili uvjereni kako će te reforme dodatno povećati troškove odlaska na fakultet. I bili su u pravu, s obzirom da danas njihovi roditelji moraju izdvajati tek nešto malo manje od polovice svojih prihoda kako bi im mogli omogućiti visoko obrazovanje.

7. Ukrajina

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 159 166 kuna
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 303 828 kuna
Postotak plaće potrošen na školarinu: 52 posto

Ukrajina je u jednom razdoblju imala više sveučilišta od Belgije, Italije, Francuske, Njemačke i Poljske zajedno, a u posljednje tri godine broj sveučilišta u Ukrajini je s gotovo 900 smanjen na svega 200. Mnoga ukrajinska sveučilišta danas imaju i specijalizirane vojne institute, nakon kojih studenti mogu odmah otići u vojsku.

6. Sjedinjene Američke Države

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 629 917 kuna
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 1 196 158 kuna
Postotak plaće potrošen na školarinu: 53 posto

Sjedinjene Američke Države poznate su po tome što tamošnja sveučilišta imaju izuzetno velike školarine, a na prestižnijim sveučilištima godišnja školarina može doseći i više od 310 tisuća kuna.

“Mnoge države koje su se našle na ovoj listi kao mjesta najskuplja za studiranje ovdje su zato što su tamošnje prosječne plaće niske, zbog čega je za njih čak i najmanji iznos školarine previše. No, kad je riječ o SAD-u i Velikoj Britaniji, ondje su plaće poprilično visoke, ali možemo zaključiti kako one poprilično stagniraju, dok školarine, očito, rastu iz godine u godinu. Zbog toga visoko obrazovanje ondje postaje nešto što si mogu priuštiti samo elitne obitelji”, objašnjava Jared Keleher iz Expert Marketa.

5. Malezija

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 123 471 kuna
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 230 618 kuna
Postotak plaće potrošen na školarinu: 55 posto

Malezija ima otprilike dvadeset sveučilišta, a unatoč tome što su školarine ondje poprilično razumne visine, plaće su izuzetno niske. Prosječna mjesečna plaća ondje iznosi oko 3 tisuće kuna, zbog čega bi roditelji, bez stipendija i kredita, izgubili više od 55 posto svojih prihoda na visoko školovanje svoje djece.

4. Čile

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 161 879 kuna
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 221 510 kuna
Postotak plaće potrošen na školarinu: 73 posto

U Čileu su se u razdoblju između 2011. i 2013. godine događali masovni prosvjedi studenata kako bi natjerali vladu da napravi reforme obrazovnog sustava, a roditelji ondje danas troše gotovo 75 posto prihoda kako bi mogli školovati vlastitu djecu te moraju doslovno preživljavati ukoliko žele da im djeca završe fakultet.

3. Estonija

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 263 391 kunu
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 345 085 kuna
Postotak plaće potrošen na školarinu: 76 posto

Vlada u Estoniji kao prioritet od 2011. godine postavila je razvoj tehnologije i znanosti, s obzirom da je u posljednjih 20-ak godina porastao broj onih koji odabiru prirodoslovne, matematičke i srodne studije. No, upravo iz tog razloga takvi su studiji i najskuplji, a obitelji moraju odvojiti gotovo 80 posto ukupnih prihoda za plaćanje školarine.

2. Rumunjska

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 172 849 kuna
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 200 912 kune
Postotak plaće potrošen na školarinu: 86 posto

Rumunjska ima veliki broj studenata u raznim znanstvenim područjima, posebice u medicini, ali s obzirom da prosječna mjesečna plaća ondje iznosi tek oko 4 tisuće kuna, a školarine su poprilično visoke, samo najbogatiji si mogu priuštiti odlazak na fakultet.

1. Mađarska

Ukupan iznos školarine kroz cijeli studij: 234 569 kuna
Ukupna plaća kroz cijeli studij: 256 103 kune
Postotak plaće potrošen na školarinu: 92 posto

Mađarska se našla na prvom mjestu ove liste, s obzirom da roditelji ondje moraju izdvojiti gotovo sav svoj prihod kako bi djeci omogućili studiranje, pa studirati ustvari mogu samo djeca čiji roditelji podignu kredite ili djeca čiji roditelji imaju iznadprosječne plaće. Mađarska vlada studentima ondje nudi i stipendije, no pod uvjetom da ostanu u državi sljedećih 10 godina nakon završetka studija. Ukoliko napuste državu, moraju vratiti sav novac.


 

Tekst: telegram.hr

 

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close